Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många datormografier i onödan

Allt fler datortomograferas, en utveckling som bekymrar Strålskyddsmyndigheten. En av fem undersökningar görs i onödan.

Annons

1995 gjordes 38 datortomografiundersökningar per 1 000 invånare i Sverige. Tretton år senare, 2008, gjordes 86.

På Gävle sjukhus ökade remisserna till datortomografi med 10 procent i fjol säger Carolina Fredsdotter Nilsson, medicinskt ledningsansvarig och strålskyddsansvarig.

– Vi kan göra mer, se mer. Och så har vi en åldrande befolkning, förklarar hon ökningen.

Stroke, magsmärtor och cancer är de stora användningsområdena.

Strålskyddsmyndigheterna i de nordiska länderna flaggar nu gemensamt för riskerna. Enligt en studie från 2009, då man gick igenom remisser till datortomografi, är en av fem onödig.

– Det som oroar är att patienterna utsätts för en extra stråldos, säger Carl Bladh-Johansson, inspektör på Strålskyddsmyndigheten.

Rätt använt är datortomografi till nytta, men myndigheterna uppmanar sjukvården att undvika de som inte behövs, eftersom strålning ökar risken för cancer. Särskilt oroad är man över att allt fler barn genomgår datortomografi eftersom de är känsligare för strålning.

Carolina Fredsdotter Nilsson säger att de arbetar som Strålskyddsmyndigheten vill. Röntgenläkare går igenom alla remisser till datortomografi och försöker ha så låg stråldos som det går.

– Inte alltför sällan gör vi en annan undersökning.

Det kan handla om att använda magnetkamera eller ultraljud i stället. Omvänt är en datortomografi ibland bättre än den som föreslås i remissen.

Speciellt noga är de när remisserna gäller barn.

Mer läsning

Annons