Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sjukhusinfektioner när hygienregler inte följs

Elva procent av patienterna på Gävle sjukhus smittas av infektioner. Det är fler än på de flesta andra sjukhus. En förklaring kan vara att personal inte följer regler för hygien.

Annons

Varje halvår görs mätningar av vårdrelaterade infektioner vid sjukhusen i Sverige. Senaste mätningen visar att antalet infektioner generellt minskar, men att det går långsamt.

Vid Gävle sjukhus var andelen vårdrelaterade infektioner vid mättillfället 10,8 procent. Endast fem länssjukhus hade en större andel infektioner.

Resultatet är nedslående, anser Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg. I flera år har landstinget lagt kraft på att minska antalet vårdrelaterade infektioner utan att det gett någon större effekt.

– Nu måste man i verksamheten analysera vad det här beror på. Gör man rätt insatser eller är det andra åtgärder som behövs? säger han.

Följsamheten till regler för hygien och klädsel är inte bra på Gävle sjukhus. Endast 51 procent i mätningen följde alla krav. Signar Mäkitalo menar att många anställda inte förstår allvaret i hygienbestämmelserna utan tror att det är något som landstingsledningen bara ”hittat på”.

Cheferna måste ta ett större ansvar för att se till att de anställda gör rätt, tycker han. De måste också själva gå före med gott exempel.

– Om du som chef går omkring med halsband och ringar på dig är det svårt att kräva att dina medarbetare inte ska göra det, säger Signar Mäkitalo.

Vad kan man göra som patient om man märker att personal slarvar med hygienen?

– Det bästa är att anmärka på det direkt. Men jag vet att många inte vågar det, som patient är man i underläge och man är rädd att ett påpekande ska uppfattas fel.

Mer läsning

Annons