Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Männen som ska skydda gösen

/
  • Alexander Ungman gick det lite trögt för. Vinnaren, Bengt Forsling, fångade nästan tio kilo abborre.
  • Rött litar många pimpelfiskare på. Den förlängda länken mellan pirk och krok är enligt pimpelexperterna bra att ha när abborrarna är svårflirtade.
  • Tony Berggren (i glasögon), sedan medsols: Adde Holmberg, Andreas Reitan, Chrille Wiklund, Peter Jonsson,Daniel Norell, Mathias Forsmark och Tommy Muhr har precis blivit färdigutbildade fisketillsynsmän.

Annons

En potatisodlare plockar inte upp sättpotatisen, och en skogsägare slutavverkar inte när det är dags att röja. Lika självklart ska det naturligtvis vara för oss fiskare att inte fiska upp den fisk som är för liten. En av de allra viktigaste fiskevårdsåtgärderna är att de regler för fisket som finns respekteras och följs av alla som fiskar.

Det finns olovligt fiske, och olaga fiske. Precis som det låter så handlar olovligt fiske om fiske utan lov. Det vill säga utan fiskekort eller annat som ger rätt till fiske. Olaga fiske gör den som fiskar med otillåtna metoder sig skyldig till.

Inom Nedre Gavleåns fiskevårdsområde har det varit ganska vanligt att fisket inte hållit sig inom reglernas gränser. Det är allmänt känt. Denna del av Gavleån är kanske det fiskrikaste vattnet vi har här i trakten. Sannolikt är det tillika det vatten som, i förhållande till sin storlek, besöks av flest fiskare.

Numera måste du ha fiskekort, som dock är gratis, för att fiska i Gavleån. En annan och alldeles ny förändring som kommer att synas är att det nu finns åtta utbildade fisketillsynsmän längs ån.

Gavleån innehåller periodvis riktigt mycket gös. Som en liten parentes: Förra helgen stötte jag ihop med en flitig fiskare. Samtalet kom in på fisket i Gavleån. Han berättade att han en kväll i somras på sju kast fick lika många gösar. Platsen var mitt emot Heartbreak Hotel. Att gösarna är så pass på hugget hör naturligtvis till undantagen, men det förekommer bevisligen.

Ser vi till alla fiskarter så är den totala fiskmängden i Gavleåns allra nedersta delar kopiöst stor. Under stor del av året tycks det som om det finns ett tjockt lager av fisk längs hela åns botten. De som metar kan sitta på samma plats, timme efter timme och hela tiden dra upp fisk. Jag har sett det med egna ögon när det varit fisketävling i ån.

Fisk från hela Gävlebukten vet säkert hur det brukar vara i Gavleån. Det är dukat bord. Vitfisken finner föda i ån, och vitfisken lockar i sin tur upp rovfisken. Vitfisken är föda åt rovfisken.

Gösbeståndet i ån har ökat det senaste decenniet. Baksidan av den medaljen är att vissa fiskare inte kan låta bli att ge sig själva rätten at tänja på gränser för minimimått och fångstbegränsningar.

Minimimåttet på gös i Gavleån är 45 centimeter. All fisk som fångas och som är mindre än 45 centimeter ska släppas tillbaka. Varje fiskare får behålla max två gösar per dag, om gösarna är över minimimåttet.

Begränsningarna i längd och antal är satta för att gösarna ska kunna få chans att leka åtminstone en gång innan de fångas, och för att fler ska kunna glädjas åt ett bra fiske.

Fiskare som anser att reglerna inte gäller för dem, har år efter år fyllt sina plastkassar med både för många fiskar och för små fiskar. Det finns fall när fiskare setts lämna ån med 50-60 gösar.

För de nya fisketillsynsmän blir det problematiken runt gösen som i första hand får fokus. Bara det att det nu är nya tag i fiskeförvaltningen får säkert en förebyggande effekt. Troligtvis och förhoppningsvis räcker det långt.

– Vi kommer att gå ut mjukt. Snarast kommer vi att vara som en grupp fiskevärdar, säger Tony Berggren. Tony är en av de nya fisketillsynsmännen.

Fiskare som inte följer reglerna kan bli av med sitt fiskekort. Om vederbörande fortsätter att fiska blir det frågan om olovligt fiske. Vad händer sedan?

Bland de fällande domarna 2008 för olovligt fiske med sportfiskeredskap finns ett fall från Sundsvall. Där blev en tjuvfiskare dömd till 30 dagsböter à 50 kronor. En annan tjuvfiskare, som fiskade i Emån, fick samma påföljd. Han blev dessutom av med fiskeutrustningen, till ett värde av 8 000 kronor.

Gavleåns fisketillsynsmän kommer definitivt att bli en vitamininjektion på flera sätt. Eftersom de är flitiga fiskare i Gavleån själva så har de funderat ut förslag till flera förändringar för fisket. Ett sådant är att flytta ut gränsen mellan Gavleån och havet från Islandsbron till Hucken. Det skulle innebära att det blir fiskevårdsområdets regler som gäller ända ut till åns mynning i Inre fjärden.

Betydligt längre upp i Gavleåns vattensystem, ungefär fem mil från havet räknat, finns sjön Ottnaren. På Ottnaren var det pimpeltävling i lördags. Torsåkers Amatörfiskeklubb med Kurt Bruha i spetsen arrangerade tävlingen. Den bitande kylan på lördagsmorgonen fick säkert många fiskare att stanna hemma i stugvärmen. Deltagarantalet stannade vid 45 fiskare.

– Det blir generellt färre tävlande på fisketävlingarna. Förr lockade en tävling på Ottnaren omkring 150 deltagare. Nu är det riktigt bra om hälften så många kommer, berättade Kurt Bruha.

Från Edsbyn och Voxnadalens Sportfiskeklubb kom en bil med deltagare. En av dem var Alexander Ungman.

– Det brukar bli någon tävling varje helg. Förra söndagen var vi i Söderhamn. Då fick jag två abborrar på tre timmar, sa Alexander.

På Ottnaren gick det lite bättre för Alexander. Ungefär ett kilo abborre hade han fångat när jag pratade med honom strax före tävlingens slut. Det räckte dock inte alls för att vara med i striden om prisbordet.

I lördags var det Bengt Forsling från Sportfiskeklubben Ycklaren som fångade allra mest fisk. Han vägde in exakt 9,9 kilo abborre. Det var mycket jämt i toppen. Näst mest fisk drog Stefan Engblom, Häsenfirren, upp. Vågen stannade på 9 785 gram.

Sportfiskeklubben Gästrikarna är en annan av klubbarna i Gästrikland. Nu på lördag arrangerar de tävling i angelfiske på Tönnebrosjön vid Tönnebro Värdshus.

Tvåmannalag tävlar med max tio angeldon per lag. Tävlingstiden är 8–12. Klubben lovar att det blir fina priser. Bästas lag vinner en motorborr värd 8 000 kronor.

Är ni intresserad av att vara med på tävlingen så ska ni anmäla er senast i morgon, torsdag, på tel. 070-209 41 31. Ytterligare information om tävlingen finner du på www.freewebs.com/gastrikarna.

Mer läsning

Annons