Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria kan 20 i och 20 över

/
  • Foto: LASSE WIGERT Ska hinna med. Innan Maria Sandin blir gammal vill hon bland annat hinna med att ta OS-guld i simning. Gammal är man vid 80 års ålder.

TEMA TIDTidsbegreppet för en vuxen och ett barn skiljer sig åt en del. Maria Sandin är nio år och går i tredje klass och har en del funderingar kring tid.- Tid är bra så man kan passa den och inte komma för sent så man får skäll. Men det är jobbigt ibland att passa tiden. Det är så mycket att komma ihåg.

Annons
Maria kan klockan lite grand. Hon lärde sig en del i ettan, en del i tvåan och har nu lärt sig lite till i trean.
- Jag kan 20 i och 20 över och jag tror att när stora visaren står på ett så är klockan fem över. Jag brukar inte använda klocka för den är så obekväm. Ibland frågar jag mamma vad klockan är. Hon tjatar lite att jag ska titta efter själv.
Det där med bråttom är inte så viktigt för Maria. Säger mamma eller pappa att det är bråttom så skyndar hon sig lite, men bara lite.

Många vuxna säger att barnen ska vänta "en stund" eller att de "kommer strax". Maria känner igen det där till exempel från skolan när hon inte förstår någon uppgift och räcker upp handen för att få hjälp.
- Strax kan vara lång tid när man väntar på fröken. Man vill ju börja jobba på en gång.
Veckor, månader, år och årstider är svåra begrepp när man är nio år. Maria vet inte hur lång tid det är kvar till jul och hon vet inte heller vilken årstid som kommer först på året. Men hon vet bestämt att hon fyller år i början av januari och kan datumet.
- Jag börjar fundera på det vid jul. När jag var liten trodde jag att man kunde åka till januari. Jag frågade ju hur långt det var dit, säger hon och ler.

När de andra i familjen har sina födelsedagar vet inte Maria. Men hon vet att mamma nyligen fyllde 50 år.
- Ibland är jag bekymrad för att jag slösar bort tid, att jag snart blir gammal. Jag vill vinna OS-guld i simning innan jag blir gammal. I söndags klarade jag av att dyka, berättar Maria glädjestrålande.
- Och så vill jag hinna åka med hundar på hundutställningar. Mamma har gjort det förut.
Maria tycker att man är gammal vid 80. Barn blir gamla vid åtta-tio år då de inte är småbarn längre.
- Mamma är lite tant, men bara lite, säger Maria.

Ett sommarlov kan kännas kort eller långt. Om sommaren som gick var lång eller kort har Maria ingen uppfattninge om men hon badade mycket.. Det blev så mycket att hon hann längta till skolan.
- Jag tycker om skolan och skoldagarna är korta.
Maria konstaterar att en del dagar är långtråkiga och en del är roliga. De roliga dagarna går fortast och oftast är det lördagarna, då hela familjen är ledig och inte har tider att passa, som är de roligaste dagarna.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons