Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marina vänder inte Erik ryggen

Annons
GÄVLE

Det har gått drygt ett år sedan makarna Marinaoch Erik Stigenberg fick besök av omvårdnadsnämndensordförande Vivi-Anne Sundqvist, s, och en av handläggarnapå Omvårdnad Gävle.

Ett besök som ledde till att hemtjänsttaxan förErik sänktes med 52 kronor i månaden. Men sänkningenvar inte tillräcklig för att paret skulle klara signär hyran och omvårdnaden var betald.

De valde att säga upp hemtjänsten.

I dag tar Marina, 85, ensam hand om sin senildemente man.

- Kommer du ihåg det sista Vivi-Anne Sundqvist sa innanhon gick? "Om det var du som hade varit i behov av hemtjänsthade det varit gratis". Då kände jag hur ilskan höllpå att rinna över, berättar Marina Stigenberg.

Hon sitter tillbakalutad i en av fåtöljerna i vardagsrummet.Det är hemtrevligt och ombonat. På hyllor och väggarhänger prydnadssaker från över ett halvt sekel.Sedan 1955 har makarna Stigenberg bott i samma lägenhet påSödra Centralgatan.

Erik Stigenberg kommer in i vardagsrummet med nybryggt kaffesom han häller upp i de små porslinskopparna.

- Jag brukar låta honom brygga kaffe och diska, ochhan skakar sängkläderna varje morgon. Det är viktigtatt han har något att göra, säger Marina.

Ett år har nu passerat sedan de sa upp hemtjänsten.Marina sköter själv om sin senildemente make Erik, 87år. Hon duschar och hjälper honom borsta sina nya tänderett par gånger i veckan. Men det är inte lätt.Marina berättar att han kan bli vresig ibland när hanska duscha eller sköta tänderna.

Lättare städning och tvätt sköter Marinaockså själv. För större städning avgolv och fönster har hon anlitat en privat städfirmasom kommer en gång i månaden.

Trots att det är mycket slit, och Marina ibland kännerför att ge upp när orken tryter, så ångrarhon inte beslutet att ensam sköta Erik.

- Jag har räknat ut att jag sparar nästa tjugofyratusenkronor på ett år sedan jag sa upp hemtjänsten.

Två gånger i veckan går Erik till Björkegrenskagårdensdagverksamhet. Personalen hämtar honom med bil på morgonen.Marina brukar skicka med Erik kakor och bullar till dem påhemmet. Marina är glad för den avlastning hon fåroch tycker att personalen på Björkegrenska ärjättebra.

- Jag kommer inte att orka med det. Men vi klarar inte avatt betala den här summan, sa Marina till Gefle Dagblad förett år sedan.

Hittills har hon kämpat och klarat av det, men hur längetill orken räcker vet hon inte.

Mer läsning

Annons