Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martinsson, Ekström, Pellpers och några till

/

Det kom svar på frågan om vilka som var med på bilden som togs på Valbo AIF:s luciatåg i kommunalhuset 1953.

Annons

Tyvärr har inte alla som svarade kommit till tals i den här artikeln, och det beror på att min mobiltelefon löpte amok under några dagar när det kom ett par samtal med namnförslag. Och när mobilen började fungera igen hade både nummer och inspelade samtal försvunnit.

Så ni som har ringt till mitt mobilnummer och inte blivit uppringda, var vänliga och försök igen så ska det nog gå bättre.

Trots detta tekniska mankemang har vi fått fram en del information. Som till exempel att en av flickorna några år senare skulle bli skidåkare närmast av världsklass – nämligen Barbro Martinsson (Grahn som gift). Hon står närmast till höger om lucian på bilden.

Lucian, ja. Hon kom från Forsbacka och hette Groth som så många därifrån ju gör. Ing-Britt i förnamn.

Thorbjörn Pellpers, känd bland annat som folkpartipolitiker, står längst till höger på bilden iförd en stjärngossestrut som faktiskt är något bucklig. Under ceremonin föll nämligen en julgran omkull över gossen Pellpers och demolerade hans huvudbonad, men han fick hjälp av en vänlig herre som reste upp granen igen och i någon mån reparerade struten.

Strax till vänster om Thorbjörn står hans kusin Birgitta Alfredsson från Gävle, och tredje flickan från höger ytterligare en kusin, Karin Ekström från Häcklinge.

Den ljusare av de två småtärnor som står framför lucian är Karins syster Kerstin.

Att fyra kusiner fick plats i paraden var ingen slump. Luciatåget arrangerades nämligen av Karins och Kerstins mamma, som också hette Karin och var gift med John Ekström som drev plantskola och också var välkänd i Valbo.

Karin den äldre avled i april i år, 100 år gammal.

Ett namn till har vi troligen. Thorbjörn Pellpers har nämligen för sig att den andre stjärngossen var Hans-Erik Holm.

Så långt har vi kommit. Fortsättning följer förhoppningsvis.

Mer läsning

Annons