Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskeradligans ledare grips

/
  • En av Sveriges mest omtalade brottslingar befann sig plötsligt på Jarlavägen, Brynäs, Gävle. Många grannar uppmärksammades polisens tillslag mot lägenheten.
  • Mats Rimdal, en före detta militärpolis, var ledare för den beryktade Maskeradligan. I fängelset kommunicerade ligamedlemmarna med hjälp av citronsyra i hemlig skrift i sina brev till varandra.
  • Mats Rimdal sköts i foten men skadan var inte värre än att han kunde återföras till fängelset.
  • Rikskriminalens chef, Tommy Lindström (till höger) kontaktade Gävles polismästare, Henry Olsson, tidigt på morgonen den 11 maj. En stor insatsstyrka kallades in. Yttre befäl var Jan Olof Öström.
  • Tungt beväpnade poliser omringade kvarteret kring Jarlavägen på Brynäs.
  • Den så kallade yxmannen skottskadades svårt i höften och fick tillbringa en längre tid på sjukhus.

Maskeradligan var välkänd i Sverige efter sina härjningar under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Den 11 maj 1988 grips ligaledaren som gömt sig i en lägenhet på Jarlavägen 9 B, Brynäs. Under dramat skottskadas två personer.

Annons

Ligan fick sitt namn eftersom de var utklädda till olika yrkesgrupper, oftast poliser, när de utförde rånen. Ledaren för ligan var Mats Rimdal, tidigare officer i militärpolisen som inledde sin rånarkarriär när han hoppade av från försvaret 1984. Flera av medlemmarna hade ett förflutet inom Försvarsmakten.

Mats Rimdal greps och dömdes till tio års fängelse 1986. Han avtjänade sitt straff på Norrköpingsanstalten men fritogs den 27 april 1988 när han var ute i rastgården tillsammans med en annan intagen. En kumpan till Rimdal lyckades ta sig in i rastgården, hotade vakterna med automatvapen och kunde med hjälp av aluminiumstegar ta sig ut i friheten.

Poliserna, som tog upp jakten på rymlingarna, övermannades. Flyktingarna tog polisernas vapen och bil, gömde poliserna i den första flyktbilen och forslade den till en skogsväg. Efter det försvann de tre männen. Veckorna gick men klockan 06.00 torsdagen den 11 maj ringer rikskrimchefen Tommy Lindström till Gävles polismästare Henry Olsson. Olsson mobiliserar sina styrkor och klockan 09.45 ringer polisen och väcker Norrköpingsrymlingarna där de gömt sig i en lägenhet på Jarlavägen 9 B, Brynäs.

Rymlingarna väljer att försöka bryta sig ut. Mats Rimdal skjuts i foten och en annan man i höften. En 28-åring, i pressen kallad yxmannen, hade varit på rymmen sedan hösten 1987. Det var yxmannen som stod för fritagningen på Norrköpingsanstalten. Troligen är det också han som viftar med ett vitt lakan i fönstret på lägenheten medan en av hans kamrater ligger och vrider sig i plågor på ett tak under fönstret. Allt filmas av en privatperson som befinner sig på en balkong intill. Filmen sprids snabbt i media.

Alla tre, samt en av männens flickvän som också befann sig i lägenheten, kunde gripas.

Den så kallade yxmannen vårdades på sjukhuset i Gävle under en tid men flyttades senare till Linköping. Han misstänktes för förberedelse till grovt rån i Gävle.

Det blev en kort tid i frihet för Mats Rimdal men den 4 januari 1996 frigavs han från ett nioårigt straff. Han ändrade sitt efternamn men fortsatte begå brott och dömdes till fängelse i Tyskland.

Mer läsning

Annons