Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa med vårkänslor

Annons
Vintern går mot sitt slut. Båtmässanär här!

Vårkänslorna infinner sig alltid oavsett vädretutanför när Allt för sjön öppnar. Nuär 67:e upplagan i full gång. Hotande nedgångi konjunkturen är inget man märker i Stocholmsmässani Älvsjö. Hallarna är som vanligt proppfulla medbåtar och ännu mer tillbehör.

Den svenska båtbranschen har vuxit 150 procent de senastefem åren. Björn Lagerkvist, vd i branschorganet Sweboat,tror åtminstone på oförändrad omsättningi år jämfört med 2001. Då såldes nyabåtar i Sverige för 2,1 miljarder kronor. Exporten,mest segelbåtar, var värd drygt en miljard. Vi importeradebåtar, mest motorbåtar, för ungefär halvaden summan.

Segelbåtarna tillhör sedan några årtillbaka höstmässan i november. Det är dåvarven vill ha in beställningar på de stora båtarnainför nästa säsong.

Många gjorde sina båtbeställningar i höstas.De svenska segelbåtsvarven har fulla orderböcker. Mendet gäller också tillverkare av dyra motorbåtar,som till exempel Storebro. Deras 46-fotare såldes i sjuexemplar under novembermässan. Båten finns med ävenpå Allt för sjön. Varvet har även nu orderböckernamed i hopp om att finna ytterligare köpare. Prislappen är6,8 miljoner.

För första gången på flera åren fanns finska Nautor på plats med en Swanbåt. Medlängden 48 fot är den mässans största meden prislapp på tio miljoner. Annars var segelbåtsbryggantämligen liten. Där låg moderna familjeseglaresida med sida med en riktig veteran. Den allra äldsta båten,som modell betraktad,var folkbåten som fyller 60 åri år. Den utställda båten är dock nytillverkadi lyxutförande för 350 000 kronor.

- Jag är inne på min fjärde nu, berättarAnders Olsson när vi träffar honom vid folkbåten.Han är fyra år yngre än båttypen och harnumera en plastbåt med träruff från 1979.

Folkbåtsförbundet har ungefär 450 medlemmaroch 400 båtar. Totalt har åtminstone 4 000 tillverkats,exakt hur många vet ingen eftersom tillverkarna varit många.

I sommar ordnas en jubileumsregatta i Marstrand. Dåblir både gamla träbåtar och glänsande nyaplastbåtar med. Alla klassas exakt lika i tävling.

En annan veteran bland de klassiska familjeseglarna finnsockså på mässan, i entréhallen. Det ärPelle Petterssons Maxi 77 som fyller 30 i år.

I entréhallen finns också Briggen Gerdas däcksbåtmed segel och allt. Ett läckert bygge, sjösatt i december,som säkert lockar folk till Gerdas monter i B-hallen. Därvisas hur Gerdas hytter kommer att se ut. Den eleganta förstlingsshyttenär döpt till Storjungfrun.

För första gången på Allt för sjönär sportfisket med. Sportfiskeförbundet och tillverkareav sportfiskeutrustning låter besökare prova påcasting och flugfiske på en 40 meter lång bassängmed decimeterdjupt vatten.

Av totalt ungefär tusen utställda båtar finnsförstås mest gott om motorbåtar av allehandaslag, storlekar och prislägen. Många är styrpulpetarnasom växer till sig allt mer. Vissa är uppåt sjumeter långa och allt fler har mittkonsol för tvåoch tre personer. Mässans mest märkliga (?) båtär en trampbåt i två versioner. Det lärska gå utmärkt att trampa i fem knop. Gratis och kanskegrunden till ett längre liv.

Tillbehörssidan i C-hallen är om möjligt meromfattande än någonsin. Där kan teknikintresseradefastna för gott!

Mässan är öppen till nästa söndag.Då väntas fjolårets besöksantal på115 000 personer har passerats.

Mer läsning

Annons