Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massundersökning för att spåra tarmcancer

Massundersökningar av alla 60-åringar kan bli ett nytt sätt att tidigt spåra cancer i tjock- och ändtarm hos befolkningen.
Metoden är tänkt att prövas i en stor studie där 6 000 personer från Gävleborg ska ingå.

Annons

Tjock- och ändtarmscancer är en relativt vanlig cancerform. Årligen drabbas cirka 5 600 svenskar. Cirka 2 500 dör per år.

Kanske skulle dödligheten kunna minska om man regelbundet började kalla alla människor i en viss åldersgrupp till tarmundersökning.

Det är i alla fall förhoppningen hos en forskargrupp i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion dit bland andra Gävleborg hör. De planerar nu en stor studie för att testa sina teorier.

Studien ska totalt omfatta 70 000 personer. 40 000 av dem ska komma från de sju landstingen i Uppsala-Örebroregionen.

Deltagarna kommer att lottas in i två grupper. I den ena kommer deltagarna att bli undersökta med koloskopi. Övriga ska fungera som kontrollgrupp.

Studien ska pågå under två år och vänder sig till 60-åringar.

– Alla 60-åringar i respektive landsting kommer att erbjudas att vara med. För Gävleborgs del handlar det om cirka 3 000 personer per år, totalt cirka 6 000 personer, berättar Jörn Holm, överläkare i kirurgi i landstinget i Gävleborg och länsansvarig för studien.

Ännu är studien bara på planeringsstadiet. Innan den kan dras igång krävs att de berörda landstingen skjuter till pengar. Det handlar om cirka fyra miljoner kronor per landsting och år. Pengarna behövs bland annat till apparatur och personal som kan utföra undersökningarna.

– Det finns inga möjligheter att genomföra det här inom den befintliga verksamheten, konstaterar Jörn Holm.

Koloskopi är en metod som regelmässigt används i sjukvården för att undersöka änd- och tjocktarm. Den utförs med ett böjligt slangliknande instrument som förs in via ändtarmen på patienten. Undersökningen kan upplevas som besvärlig.

I Stockholms län testar man just nu en lindrigare screeningmetod för spårning av änd- och tjocktarmscancer. Alla invånare mellan 60 och 69 år erbjuds att lämna in ett avföringsprov för analys. Finns det blod i avföringen är det ett tecken på cancer och personen kallas till vidare utredning.

Jörn Holm anser att det är en osäker screeningmetod. Vissa cancerfall kommer att missas eftersom sjukdomen inte alltid leder till blod i avföringen, menar han.

En fördel med koloskopi är att man inte bara upptäcker cancer utan även polyper, ett förstadium till cancer. Sådana är vanliga i tarmarna hos människor i 60-årsåldern. Genom att ta bort dessa polyper kan man förebygga att personerna senare får cancer.

Mer läsning

Annons