Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästarens grilltips

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Den svenska grillkulturen ligger långt efter den amerikanska. Det var inte länge sedan vi grillade vid brasan. Thomas Bäck vet dock hur man grillar med bra resultat även ute i trädgården.

GÄVLE
Sommartider är grilltider. Men vilken grill ska man välja och ska man grilla för bästa resultat? Thomas Bäck, grillmästare i Furuviksparken, har bedömt tolv olika grillar. Men han delar också med sig av värdefulla tips.

Annons
- Det viktigaste är värmen kontra närheten till glödbädden. Med gas går det att reglera värmen med med träkol måste man ha olika nivåer så att gallret kan flyttas.
Grillkol eller briketter. Vilket ska man välja?
- Briketter kan blötas och återanvändas. Briketter håller också värmen längre än träkol men för båda gäller det att ha kontroll på temperaturen. Grilla inte förrän kolen är vit.

Dra en stund
Tändvätskan ska dra en stund innan grillen tänds och tänk på att sprida tändvätskan över hela kolbädden för att få en jämn glöd.
Det handlar alltså om att grilla, inte om att förvandla köttbiten till kolbit.
- Stryk av marinaden annars droppar den och tar eld. Pensla glacé efter grillningen, inte före. Vill man använda både marinad och glacé så tänk på att smakerna går ihop.
De flesta amatörgrillare har väl grillat köttet svart någon gång och upptäckt att det fortfarande är rött inuti. Då har man haft för bråttom och det är en synd i grillsammanhang. Grillning ska vara en lång, frestande njutning. Frågan är bara hur lång tid. När är köttet klart?
- Känn på näsan. Samma motstånd ska köttet ha när det är välstekt. Har köttet samma motstånd som kinden är det medium och är det som läpparna är det rött. Ju stummare kött desto mer välstekt. Fisk och kyckling ska alltid vara genomstekt.

Fisk bäst i folie
Thomas tycker att fisken blir bäst i folie. Lägg paketet i glöden och när fisken är klar kan den få lite yta direkt på grillen. Folie är också bra till kött.
- Grilla köttet klart, låt det sen vila i folie en stund innan köttet skivas. På så vis sprids köttsaften.
Många anser att det är fusk att grilla med gas. Det ger liksom inte riktiga grillkänslan. Men gas är renare, går fortare och temperaturen kan regleras. Valet står alltså mellan grillkänsla och den perfekta köttbiten.
- I USA grillar man med ved av olika träslag för att få olika smak på köttet. Och det tar tid. Grillning är ett heldagsnöje. I Australien finns grillplatser efter vägarna och på många ställen har de dragit fram rinnande vatten. Folk stannar till och grillar några timmar.
Svensk grillkultur är än så länge inte så avancerad och utvecklad men å andra sidan är det inte länge sedan vi grillade över öppen eld och då företrädesvis korv på pinne.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Trädgårdsgrill
198 kronor
- Fördelen är priset men det är svårt att varmhålla med den här grillen eftersom den saknar lock. Därmed är den också utsatt för väder och vind.

Bordsgrill med vipplock
198 kronor
- Inget avstånd mellan glöd och kött, köttet bränns lätt. Men trevligt att ha den på bordet. Se upp med vad den står på så att det inte är något brännbart.

Klotgrill
349 kronor
- Ett enda avstånd mellan kött och glöd. Går att varmhålla maten. Locket ger skydd för väder och vind. Hålen gör att det går att få drag i grillen. Fat för aska ett plus.

BÄST, kol
Grillvagn
498 kronor
- Bra med avställningsytor. Flera fack för grillgallret men väder och vindkänslig. Bästa kolgrillen i guiden.

Brikettgrill
2 095 kronor
- Bra med askopp under. Gallret går inte att flytta. Emaljeringen ett plus, grillen håller bättre.

BÄST, gas
Gasolgrill
4 495 kronor
- Lagom stor. Hylla för köttet att vila på. Lagom dimensionerade avställningsytor. Skyddande lock. Rejält grillgaller. Bra val för normalstor familj. Bästa gasolgrillen i guiden.

Grilladero
898 kronor
- Trevlig campinggrill med kombinerad stekhäll och grill med plats för liten tub. Bra med teflonbehandlat stekbord. Liten hylla för varmhållning. Utsatt för väder och vind. Insatslåda som går att ta ur och göra ren. Behändig. Bra alternativ där man inte får göra upp eld.

DYRAST
Gasolgrill
16 995 kronor
- En proffsgrill med varmhållning, stekhäll, grill och plats för kokgryta. Bra med temperaturreglering. Varmhållningshylla där köttet får vila. Liten avlastningsyta med tanke på hur mycket man kan göra med grillen. Storleken är ett problem, var placerar man den. En grill för stora sällskap.

Gasolgrill
1 498 kronor
- Mindre variant av den ovan nämnda. Inte lika bra grillgaller. Klarar en familjs behov.

Stöpejärnsgrill
1 295 kronor
- Roligt utseende. Fungerar som vanlig klotgrill. Fast grillgaller är inte bra. Askan är svår att få ur, den måste rakas ur via en lucka. Passar som värmekälla på altanen. Årets charmtroll.

BILLIGAST
Engångsgrill
cirka 30 kronor
- Bara i nödfall vid picknick. Den blir otroligt het under så brandfaran är stor. Tar lång tid innan den kallnar så att den kan kastas.

Murgrill
2 995 kronor
- Kolbädden läggs på stenhällen. Det blir inget drag under kolen. Tilltalande utseende men svår att flytta. Dåligt med avställningsyta. Blir ful av oset och går inte att få ren. Måste målas om. Imponerar inte.

Samtliga grillar, utom engångsgrillen, kommer från Plantagen.

Mer läsning

Annons