Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med datorn som skivarkiv

/
  • Foto: Petter Hammarbäck Med skivarkivet i datorn kan du även få hjälp att hämta låtinformation och albumbilder på internet.

Med skivarkivet i datorn får du lätt plats med tusen timmar musik. Du kan sätta samman dina egna spellistor och spela upp dina utvalda låtar i datorn. Du kan skapa dina egna hemmamixade cd-skivor, ladda bärbara musikspelare med musik och byta låtar med bekanta via nätet. Inte konstigt att skivbolagen surar.

Annons
En modern dator rymmer i dag innehållet från tusentals cd-skivor, om skivorna packas ihop. Med hjälp av smarta program kan en dator nämligen komprimera musiken så att lagringsomfånget minskas drastiskt utan att man märker några kvalitetsförändringar i musiken.
Det finns många andra bra anledningar att packa ihop musiken så att den inte tar så stor plats. Den första är att det går alldeles utmärkt att spela upp musiken fast den är komprimerad.
Det finns gott om program till dagens datorer som klarar att spela upp komprimerad musik utan problem.
De senaste versionerna av Windows och Mac OS har med sina inbyggda program Windows Media Player och iTunes färdiga verktyg för att komprimera och spela upp komprimerad musik.
Det finns även gott om fristående verktyg på nätet. Som till exempel det populära programmet Winamp från Nullsoft.
Det kan tankas hem gratis (www.winamp.com/download/) och även användas för att lyssna på mp3-radio över internet.
Det är inte bara datorer som klarar att spela upp mp3-musik. Det finns gott om både bärbara och stationära mp3-spelare, ja till och med bilstereo, som klarar att spela upp mp3-musik och ibland även andra komprimerade musikformat.

Men hur gör man mp3-musik från en vanlig cd-skiva?

Det kallas för att rippa musiken, att kopiera och komprimera en cd:s innehåll till mp3-format i en dator. Proceduren sker med hjälp av program som till exempel Winamp, som kan spela in och komprimera innehållet från en musik-cd till mp3-musik.
I praktiken spelar datorn av cd:n och packar ihop låt för låt till separata filer. Är din dator ansluten till internet kan den även hjälpa till att hitta låttitlar och albuminformation från nätdatabaser som cddb.
På så sätt får varje låt korrekt namn och samlas i en mapp som bär albumets och artistens namn.

När du lagt upp den egna skivsamlingen i datorn är musiken inte låst för det. Det går även att "återställa" en inspelad cd-skiva utifrån den inspelade och komprimerade musiken. Det återställda behöver dock inte bli en exakt kopia. Du kan även själv välja att sätta ihop en helt ny cd med blandad musik från olika album i valfri ordning.
Kopierar du den komprimerade musiken direkt till cd får du plats med många timmars musik som dock bara kan spelas upp i andra mp3-spelare. Väljer du istället att återställa musiken ryms upp till cirka 70 minuter på en cd. Den kan då spelas upp på de flesta ställen, som i hemstereon eller i bilens cd-spelare.
Har du skaffat ett surroundljudsystem till tv:n och har en nyare dvd-spelare med mp3-stöd kan du spela många timmars skön musik i vardagsrummet utan att behöva byta skiva.

Men det finns nackdelar också.
Även om det är svårt att höra skillnad har mer än 90 procent av den digitala musikinformationen skalats bort. Det är inte originalmusiken man återfår. Däremot är kvaliteten tillräckligt bra för att musikbranschen ska ha synpunkter på vad man får göra med sin komprimerade musik.
I Sverige är det ännu så länge fullt tillåtet att spela in sina cd-skivor på hårddisken och att göra kopior för eget bruk. Detta innefattar även att ge en kopia till en familjemedlem eller en nära bekant.

Den som gör sin digitala musik tillgänglig i fildelningsnätverk eller sprider den på andra sätt gör sig dock skyldig till piratkopiering. Ett brott oavsett om musiken säljs eller ges bort gratis.
Inom kort väntas även Sverige införa nya mer restriktiva regler som ska harmonisera bättre med andra EU-länders regler. De nya EU-reglerna handlar dock främst om att göra det olagligt att kringgå kopieringsskydd, inte om att förbjuda kopiering för eget bruk. (PM)
Petter Hammarbäck

Mer läsning

Annons