Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...men det började redan på 1400-talet i Holland med kolf

Annons
Att den första SM-finalen i bandy speladesi Gävle kan förleda en att tro att sportens vagga pånågot sätt stod här.

Men så var det faktiskt inte - trots att vi var förstmed bandyrören och trots att den klassiska bandybollen konstrueradesav IFK-bröderna Ruben och Hansjacob Mattsson (detta tycksdock ha skett säsongen efter SM-finalen på Gavleånsis).

Om man ska tro den gamle bandyvännen Torsten Tegnér(1888-1977) förekom redan på 1400-talet i Holland ettspel, kolf, som var någon sorts mellanting mellan bandyoch golf, och ur kolfen utvecklades sedan något som meroch mer kom att likna vad vi i dag känner som bandy.

När sporten kom till Sverige är en aning oklart.En del källor påstår att det skedde redan i börjanav 1800-talet, andra att det dröjde fram till 1870-talet.De flesta tycks dock vara ense om att det var glasblåsarefrån Holland och Belgien som kom hit för att arbetasom tog sporten med sig. Eller i alla fall ägnade sig åtnågon form av spel med boll och krokig klubba.

Det holländska inslaget i bandyhistorien accentuerasav att en klubb som bildades i Amsterdam 1892 fick namnet AmsterdamseHockey en Bandy Club. Då hade det gått 17 årsedan det i Chrystal Palace i London spelats en match i en sportsom kallades Hockey On the Ice och ett år sedan The NationalBandy Association bildats i London.

I Sandviken hade järnverket då 30 år pånacken, samhället däromkring var under uppbyggnad ochidrotten hade inte mer än just kommit igång (fast BKStjärnan, sedermera SAIK, vann faktiskt DM i fotboll just1907).

Bandy på svensk is under mer organiserade former introducerades1895 av Clarence von Rosen, den idrottsintresserade greven somockså instiftade det berömda vandringspris, von Rosenspokal, som Gefle IF:s fotbollslag erövrade 1902.

Men Gävle höll sig framförallt framme inomsommaridrotterna under dessa pionjärår. Bandy speladesväl i viss utsträckning även här, men utanstörre avtryck i den nationella idrottshistorien. Det tycksha varit i Stockholm, Uppsala och Värmland som en bandykulturuppstod - samtidigt som spelet också vann anhängarei Ryssland och Norge.

En av de första kända matcherna i Sverige spelades1901mellan Hockeyklubben i Stockholm och Uppsala Hockeyklubb. Varjelag bestod av nio spelare, man höll till på Nybrovikensis och använde gummiboll.

Man tycks ha haft svårt för att vid den härtiden bestämma sig för om den nya sporten skulle hetaishockey eller bandy, och lustigt nog tycks det ha varit en sortsmellanting. Ibland användes till och med en trätrissai stället för boll. Med tiden kom bandy att lånaen hel del drag från fotbollen medan ishockeyn utveckladesåt ett alldeles eget håll - och det kom att ta mycketlängre tid.

Världens första bandyserie spelades i Sverige 1903och arrangerades av Svenska Bollspelsförbundet. Åttalag deltog.

Tre år senare tog Svenska Fotbollförbundet överadministrationen av bandyn, och det var i fotbollens regi somSM-finalen i Gävle 1907 (i tidningarna kallad SM-final iishockey) arrangerades. Fast förbundstillhörighetenkan ha varit omstridd - IFK Gävle skickade sin verksamhetsrapportbeträffande ishockey/bandy till Svenska Skridskoförbundet.

När det gäller SM-turneringen 1907 har vi den smärtsammaplikten att beröva IFK-anhängarna eventuella illusionerom en lång och smärtsam väg fram till den omskrivnafinalen. Sanningen är att de distrikt där "ishockey"utövades inbjöds att anmäla ett lag vardera tillturneringen, och det ledde till att sex lag ställde upp.

IFK Uppsala, som representerade Stockholm, nådde finalengenom att besegra IFK Norrköping med 15-0 och en Västmanland/Närke-kombinationmed 14-0.

IFK Gävle behövde bara spela en match för attbli finalklart. Sedan Västernorrland lämnat walk overtill Hälsingland möttes IFK och hälsingekombinationeni en match som Gävlelaget vann med 8-4, och vips var IFKklart för SM-final.

Finalmatchen den 17 mars (samma datum som årets final,nota bene) blev en blöt historia. Det var massor av vattenpå isen, och man kan så med distans till det helaundra hur de över huvud taget vågade sig på attsläppa ut alla dessa gossar på den knappast alltförtjocka å-isen. Men allt gick bra, inte minst för Uppsala,och publiken hade mycket roligt åt vad som i någontidning kallades vattenpolomatchen.

Mer läsning

Annons