Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...men landstingsrådet flaggar för lönesatsning

Landstingsrådet ville inte träffa sjuksköterskorna. Men kanske kan hon skaka fram en extra satsning på sjuksköterskelöner till nästa år.

Annons

– Det är en prioriterad fråga för mig, säger Eva Tjernström, S.

Finanslandstingsrådet Eva Tjernström och övriga politiker från majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet i landstingsstyrelsen nobbade inbjudan till onsdagens möte med sjuksköterskorna på Gävle sjukhus.

– Vi kan inte sätta oss i en situation där vi går förbi arbetsmarknadens parter och börjar löneförhandla med enskilda anställda. Det har jag förklarat för dem brevledes så det tror jag att de förstår, säger hon.

Om sjuksköterskor vill diskutera löner bör de vända sig till sitt fackförbund och inte till politikerna, tycker hon.

– Det här mötet krockade också med vårt sammanträde i landstingsstyrelsen. Så jag är förvånad över att oppositionen valde att strunta i styrelsesammanträdet och åka på det här mötet istället, säger hon.

Eva Tjernström har förståelse för sköterskornas lönemissnöje och lovar att göra vad hon kan för att höja nivåerna lokalt.

Hennes ambition är att landstinget i budgeten för nästa år ska sätta av pengar till en extra satsning på sjuksköterskelöner. Hur stor den kan bli är oklart.

I Örebro beslutade landstingsledningen nyligen att göra en riktad satsning på sjuksköterskelöner.

Den genomsnittliga höjningen där blir 1 425 kronor i månaden, det motsvarar 5,2 procent. Fördelningen av lönepotten kommer inte att göras av politikerna utan i förhandlingar mellan parterna.

– Vi vill se om vi kan göra något liknande i vårt landsting. Jag är medveten om att detta inte skulle lösa lönefrågan för sjuksköterskorna, men någonstans måste man börja, säger Eva Tjernström.

Mer läsning

Annons