Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men varför heter det Purrutsgrund?

Många av grunden i Gävlebukten har namn som kittlar fantasin men historien kring de flesta av dem verkar sedan länge vara glömd. Lite ortnamnsforskning och några få skrifter är de enda ledtrådarna.

Annons

Vissa av grundens namn finns på gamla kartor men troligen har namnen levt i folkmun långt innan de hamnade på någon karta.

– Namn på saker och ting, såväl på land som till havs beskriver ofta terrängen eller hur man navigerar. Namnet anger alltså ofta topografin.

– Men det förekommer också personnamn. Dessa personer kan ha varit fiskare som kanske betett sig klantigt och gått på grund, säger Annette Torensjö, ortsnamnsforskare på Lantmäteriet.

I Erik Wickbergs bok ”Havets folk” som kom ut 1955 finns många dramatiska berättelser om fartyg och sjöfarare. En liten del av boken handlar om grunden i Gävlebukten. Enligt skriften har många grund fått sina namn från stora fartyg eller skickliga lotsar och skeppare. Några grund med personnamn som möjligen kan vara fiskare finns inte upptagna i boken.

Grunden i Gävlebukten är många och historierna kring grunden säkert ännu fler. Men tyvärr verkar de allra flesta berättelserna aldrig ha skrivits ner och nu är de glömda. De få som det finns dokumentation om kan GD i alla fall bjuda på.

Mer läsning

Annons