Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer vård till Gävle i sommar

Diabetesmottagningen, fotvården och AK-mottagningen för waranpatienter sommarstänger i Sandviken. Patienterna får åka till Gävle i stället.

Annons

Specialistmottagningen håller stängt juni, juli och augusti. Skälet är att personalen ska få bra arbetsförhållanden och patienterna säker vård, säger verksamhetschef Åsa Celander.

– Vi ser inte några stora ekonomiska besparingar i det här.

Två personer, varav en nyanställd, jobbar på AK-mottagningen för patienter som äter det blodförtunnande medlet waran. Till största delen handlar det om att ta hand om prover tagna på hälsocentraler. För att den som är ny på jobbet inte ska arbeta ensam med bedömningarna i sommar slås Sandviken och Gävle tillfälligt ihop.

Diabetesmottagningen med två deltidsanställda sjuksköterskor flyttar också till Gävle.

– Det blir för nätt med personal. Vi ser inte att patientunderlaget räcker till vikarier, säger Åsa Celander.

Förra sommaren hade mottagningen drygt 130 patienter mellan 18 och 88 år, varav 120 från västra Gästrikland.

En fotvårdsterapeut arbetar i Sandviken och en i Gävle. De har inte haft sammanhängande sommarsemester tidigare, men ska i år kunna ha det, säger Åsa Celander. I fjol sommar hade fotvården i Sandviken runt 80 patienter från västra Gästrikland och tio från andra kommuner.

GD har tidigare berättat att beslutet att av besparingsskäl sommarstänga rehabavdelningen i Sandviken väckt protester hos anställda och fack.

Mer läsning

Annons