Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metz och innebandy på 70-talet?

/
  • En riktig fotograf på 1970-talet och rätt utrustning. För att plåta Kjell-Olof Feldt krävdes förstås en Leica.

Rostfria Ove var puts väck från ­båten en måndag. Han var hemma och putsade fönster. Sjutton rutor!

Annons

– Han får Rutavdrag, sa gubbarna.

Han fick rutmos och fläsklägg till lunch, vet jag. Sen skulle han glasklart få en stänkare av Rostfria Vanja. Han är bra på det där transparenta, Rostfria Ove.

SAS har problem, nu jobbar man på en framtidsplan och en sparplan när man borde jobba med flygplan. Cheferna jobbar garanterat på fallskärmar, de lever på hoppet. Får väl se om det blir en mjuklandning eller en buklandning lika med magplask för SAS. Hårt liv sjömanslivet.

Apropå flygplan. Fotografkollegan Pernilla Wahlman har tagit flygcertifikat, grattis PW. Nu är hon pilot. Störtskön tjej.

En film som upprör känslor i Sverige är filmen ”Call Girl”, som handlar bland annat om justitieministerns kvinnoaffärer på 1970-talet. På filmen visar man presskonferenser med fotografer i tidstypiska kläder men med Metzblixtar monterade på kamerorna från 1980 och 1990-talet, det är irriterande, tycker jag. På 1970-talet hade man en Leica, en Nikon F och en Strobonar blixt som man höll i vänsterhanden. Kolla bilden på en riktig fotograf från Jernvallen 1974. Sedan var det en scen där man spelade innebandy, men hallå! Innebandy på 70-talet – i alla fall inte i Sandviken... De tabbarna är mer upprörande än vad som påstås att statsministern hade för sig på den tiden.

Nya gasolslangar, kopplingar och en tät hink till gasoltuben har installerats i Jabowoky. Lars och Oscar på Marin Plast har plastat i ett trångt skott. Allt för att få en säkrare båt.

Hamnkapten Lollos Haffsband var med småskarvarna på Ålandsturné. De skulle ha stannat där.

Tänk vad konstiga vi är, här hemma dricker vi bakterieberikade drycker för att få en lugn och fin mage. När vi är utomlands tar vi en stänkare mot bakterier för att få en lugn och fin mage.

Mera konstigheter. Smörjnippeln ville ta ut 30 000 kronor i kontanter från sitt bankkonto. Hade hittat en bil på blocket. Nu skulle det bli bilaffär under helgen. Beloppet fanns med råge på hans konto men banken sa ändå nej. Han fick inte ut sina egna pengar. För stort belopp.

Banken föreslog postväxlar, men Nippeln ville ha kontanter, papperpengar!

– Jag kan inte ha en postväxel på 30 000, tänk om jag vill pruta lite till på bilen.

Banken sa nej, inga stålar.

– Ta flera postväxlar med dig, tyckte banken.

– Driver ni med mig? undrade Nippeln.

– Nix pix, sa banken.

Otroligt.

När jag var liten hade man en sparbössa där man stoppade tioöringar och ibland en hel femkronorssedel. Sen gick man med mamma eller pappa till banken med bössan och fick summan inskriven i en bankbok. Det kändes stort. Ibland tog man ut en slant för att göra någon större affär. Beloppet i bankboken minskade. Pedagogiskt och bra. Hur lär man barn spara i dag?

Panta rei

Lasse Halvarsson 

Mer läsning

Annons