Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael är mästare i knivmakeri

/
  • I SM i knivmakeri tävlar man i 13 olika klasser. Det är en ren bedömningssport där domarna tittar på det färdiga resultatet. – Det är rent estetiskt, ungefär som simhopp, säger Michael och skrattar.
  • Med den här papperskniven i ställ med penna gjord i trä och horn vann ­Michael Almqvist guld.
  • Det här är en bit från en 20 000 år gammal mammutbete som ska användas till ett knivskaft. Mammut är inte så ovanligt som man kan tro. Michael Almqvist berättar att bitar då och då fastnar i nordsjöfiskarnas trålar.
  • Den här kniven gav en guldmedalj i klassen utvecklad brukskniv och skaftet är gjort av säljrot och renhorn.
  • Knivskaftet är gjort i rötad oxel och kniven gav en silvermedalj i teamwork, vilket innebär att tre personer arbetat fram kniven.

Han gjorde sin första kniv när han gick i nian. Nu är Michael Almqvist sedan länge fullfjädrad knivmakare och för några veckor sedan tog han hem fyra medaljer i kniv-SM.

Annons

Två guldmedaljer, en silver och en brons ligger på soffbordet hemma hos Michael Almqvist i Gävle. Det är resultatet efter SM-tävlingarna i knivmakeri som hölls i Ullared helgen den 15–16 september. Den ena guldmedaljen fick han för en konstkniv – ett pennställ med både brevkniv och penna – allt gjort i träslaget box elder burn och renhorn. Det andra guldet för en utvecklad brukskniv av säljrot och renhorn.

Michael Almqvist är född och uppvuxen i Etiopien där hans pappa var präst och mamma sjuksköterska. Han var 13 år när han flyttade hem till Sverige för gott.

– Pappa var intresserad av slöjd och samlade på knivar, berättar Michael Almqvist. I Etiopien fanns ingen tv så det blev mycket slöjd på fritiden.

Som vuxen fick han en knivbyggarbok av sin dåvarande hustru och sedan dess har det rullat på ordentligt. I verkstaden i källaren finns, förutom en massa verktyg, vackert ådrat trä sågat i bitar till knivskaft. Det mesta är björk, gärna masurbjörk, men det finns många vackra träslag att använda. Genom en speciell teknik stabiliseras träet. Det innebär att träet skickas iväg, ofta till USA, all fukt och luft sugs bort och en sorts plast sprutas in. Resultatet blir en stenhård träbit som håller i många år.

– Det är hopplöst att gå i skogen med mig, säger han. Jag går bara och letar efter lämpliga bitar. Jag älskar rötat trä. Det blir så vackert.

Men en kniv har också ett blad. En del knivmakare smider sina egna blad. Det gör inte Michael Almqvist. Han köper färdigsmitt i något som kallas damaskstål och är mönstrat.

När Michael Almqvist ska göra en kniv börjar han med att göra en skiss på skaftet som ska passa bladet. Det består ofta av både trä och horn och ibland också metall.

– Jag använder allt som är vackert. Renhorn är fantastiskt roligt att jobba med, kräver en speciell teknik och är ganska svårt att få tag på.

Han visar en liten kniv som ett jaktlag beställt till en kompis som fyller år. Själva kniven med skaft och blad är klar, nu återstår slidan. Till den har Michael gjort själva innerträhöljet så fint limmat och slipat att inga skarvar syns. Nu återstår att göra läderarbetet. På knivskaftet ska han också gravera in givarnas namn på en minimal yta.

– Läderjobbet med slidan är nästan svårast, säger han.

Knivarna görs på beställning och gärna i nära samarbete med kunden. Michael och kunden kommunicerar ofta via nätet, diskuterar utformningen och Michael skickar bilder allt eftersom kniven växer fram.

Det tar mellan tio och 25 timmar att göra en brukskniv. En konstkniv kräver minst 40 arbetstimmar.

– Jag tycker att det är så häftigt, säger Michael Almqvist. Det är så många yrken som ingår i knivmakeriet – smed, sadelmakare, designer och snidare.

Så ofta han hinner går Michael ner till verkstaden i källaren och jobbar med sina beställningar. På frågan om hur hans egen favoritkniv ser ut skruvar han på sig.

– Jag brukar inte kniv så ofta. Någon gång när jag går i fjällen kanske. När jag gjort en kniv jag tycker mycket om är det alltid någon som vill köpa den.

Knivarna görs på beställning och gärna i nära samarbete med kunden

Mer läsning

Annons