Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner rullar ut

/
  • Kent Sundgren skulle hellre vilja använda pengarna till att förtärka vården i länet.

De långa vårdköerna gör att gävleborgarna är flitiga användare av vårdgarantin. I fjol sökte sig 572 ortopedpatienter utomläns för vård, och det är det näst högsta antalet i hela landet.

Annons

Vårdgarantin och det så kallade fria vårdvalet har under senare år skapat en ström av patienter över länsgränserna. Människor vill inte stå i vårdkö i hemlandstinget i onödan utan söker sig till kliniker, oftast privatdrivna sådana, med korta väntetider. Notan står hemlandstinget för.

Inom ortopedin är landstinget i Gävleborg den näst största ”exportören” av patienter i hela landet. I fjol åkte 572 patienter till vårdgivare utomläns för undersökning eller behandling. Landstingets kostnad för detta blev 12,6 miljoner kronor, enligt statistik publicerad i Dagens Medicin.

Patienterna får alltså vård i tid men i annat län och till en dryg kostnad för Gävleborgslandstinget.

– Det är pengar vi hellre skulle lägga på att förstärka sjukvården hos oss så att vi kunde korta väntetiderna här i stället, säger Kent Sundgren, överläkare på ortopedkliniken i Gävleborg.

Att köerna är så långa inom ortopedin i Gävleborg beror i första hand på resursbrist, anser han.

– Vi har en jämförelsevis väldigt liten klinik med få doktorer och få vårdplatser. Dalarna har till exempel dubbelt så stora resurser som vi, säger han.

De som utnyttjar vårdgarantin är i första hand patienter med måttliga besvär och som orkar resa för att få behandling. Ofta handlar det om mindre ingrepp som knäartroskopier och fotoperationer. Men även patienter som behöver knä- eller höftledsbyte vänder sig utomläns.

Som det ser ut just nu finns inga möjligheter att korta väntetiderna i någon större utsträckning, anser Kent Sundgren.

– De akuta fallen blir allt fler och det gör att vi får väldigt lite utrymme över för planerade operationer, säger han.

Köproblemen har funnits länge och olika initiativ har tagits för att komma tillrätta med det men hittills har inget hjälpt.

– Politikerna upprepar sitt mantra om att vi ska ”jobba på nytt sätt”. Men det är inte det det handlar om. Vi kör redan för fullt med de resurser vi har. Som ortoped kan man inte operera mer än ett visst antal patienter per dag, säger Kent Sundgren.

Landstinget har nyligen startat ett projekt för att försöka korta väntetiderna inom länets sjukvård. Målet är att få ner köerna så mycket att man kan få del av regeringens så kallade kömiljard. Annika Martinsson, vårdenhetschef på ortopedkliniken, har stora förhoppningar om att projektet ska ge resultat.

– Vi har börjat med att gå igenom våra väntelistor för att se till att de är aktuella. Vi planerar också att ha extra mottagningar och operationer på kvällar, säger hon.

Mer läsning

Annons