Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mina lärare är bra, allihopa faktiskt”

Annons
UNG 2000: För mycket fisk och förlite att göra på rasterna.

Caroline Jansson i Norrsätraskolans elevråd ärnyss hemkommen från årets miljöting.

Hon gillar att bo i Sandviken, men drömmer om att jobbai Grekland.

Namn: Caroline Jansson
Ålder: 15 år
Skola: Norrsätraskolan i Sandviken
Familj: Mamma Laila, pappa Hans och storebrorKenneth
Fritid: Jazzdans, förr höll jagpå med fotboll också, men det blev för mycketmed båda
Favoritmat: Pizza Gondola, med oxfiléoch bearnaisesås
Favoritbok: Spökböcker och rysare,som "Farligt vittne" om ett gäng som åker skidor ochfår se ett mord
Favoritlåt: "Join me" med rockgruppen"Him"
Drömyrke: Reseledare, för det ärkul att resa och kul med olika språk, hittills har jag variti England, USA och i Grekland flera gånger.

Du har varit ledig från skolan för attåka på miljöting, hur var det?

Det var roligt men jobbigt. Jag tror vi sov en timmeförsta natten. Vi var många ungdomar som sjöngoch hade roligt. På dagarna skulle vi lära oss merom miljöfrågor. Birger Schlaug höll föredrag,vi åkte på sälsafari och gjorde olika grupparbeten.Min grupp skulle jobba med temat "Kan musiken påverka miljön?"Vi gjorde en musikal om en sträng och elak lärare mednazistiska sympatier. Vi ställde honom mot väggen genomatt sjunga olika sånger. Ju mer vi sjöng, ju mer påverkadblev han av sångerna. Till slut höll han med oss. Slutetblev att kunde man omvända honom med musik, så kanman omvända alla. Nästa år ska Miljötingethållas i Sandviken.

Din skola har varit uppmärksammad den senastetiden, bland annat på grund av lärarlösa lektioner.Har du haft lärarlösa lektioner?

Nej, inte jag. Det har mest gällt lägreårskurser än nian. Visst låter det lite skönt,men det skulle aldrig fungera. Särskilt inte för yngreelever.

Stämmer det som stått i tidningarna?

Ja, någorlunda i alla fall.

Hur är det att gå på Norrsätraskolan?

Det är bra, jag trivs jättebra påskolan. Det finns egentligen bara ett problem och det äratt rektorn inte lyssnar på oss elever. Vi hade nyligenett elevrådsmöte där vi till exempel tog upp attvi ville ha något att göra på håltimmarnaoch rasterna. Förr fanns det både biljardbord och pingisbord,men när skolan byggdes om förra året, försvannbåda utan förklaring. Rektorn tycker inte att vi behövernågot mer att göra, han tycker att vi ska jobba. Menvad ska vi då med raster till? Vi tycker att alla har rätttill rast, det går inte att jobba jämt. I såfall kunde vi lika gärna ta bort rasterna tyckte vi. Dåavslutade rektorn diskussionen med att ge oss i uppdrag att göranya scheman och så gick han därifrån. Och såhär är det ofta. Vi har tyvärr svårt attkommunicera med varandra.

Hur ska en bra lärare vara?

Bra på att lyssna och glad av sig. Och brapå att lära ut så klart. Mina lärare ärbra, allihopa faktiskt.

Vad skulle du vilja ändra på i skolan?

Att rektorn lyssnade mer på oss elever ochvisade oss sin goda vilja. Det är ju ändå vi somberörs av det han gör. Annars är inte maten alltidså bra, den är ganska enformig och det är förmycket fisk. Det borde alltid finnas fil och flingor att väljapå, men vi försöker jobba med det ocksåi elevrådet.

Hur är det att vara ung i Sandviken?

Det är bra, men det borde finnas lite mer attgöra. Fler diskon till exempel. Nu finns det bara Folkanen gång i månaden för högstadieungdomar.Då brukar det dessutom bli lite för många yngre.Jernvallen är också en bra mötesplats därman kan göra saker.

Vad gör du på helgerna?

Då är jag med mina kompisar, vi gårofta omkring ute och kollar och pratar. Mycket om killar förstås,vem som är snygg och sånt. Ibland skickar vi meddelandentill killarna på mobiltelefon och frågar vad de göroch ibland får vi svar.

Har du pojkvän?

Nej, men det finns en som jag tänker på.Han vet nog om det också.

Hur ska en bra kille vara?

Snygg, äsch det behövs inte, men snäll.Och han ska gå att prata med, han ska vara rolig och inteför gammal heller. Inte äldre än 17 helst.

Gillar du musik?

Jag älskar musik och lyssnar mycket. Jag brukarspela in från radion, då slipper man köpa singlarna.Men mest lyssnar jag på skivor. Jag brukar bränna skivorhos en kompis, det blir mycket billigare. Man får tio skivorför 120 kronor och man kan skriva ut skivomslagen fråninternet om man vill det. Det är tillåtet att göraså för eget bruk. Sist jag brände en skiva blandadejag olika låtar, det är kul att kunna komponera sinegen bland-skiva.

Har du bra självförtroende?

Ja, det har jag fått hemifrån och mestfrån pappa. Men jag har såna kompisar också,som inte är så blyga och som vågar ta försig. Vi är några kompisar som hållt ihop längeoch som ställer upp för varandra. En av dem har jagkänt sedan jag var fyra år.

Är det tufft att röka?

Nej. Jag röker inte själv och inte minakompisar heller. Men det finns många som röker påskolan. Jag tror det beror på dåligt självförtroende.De tror att de blir tuffa när de röker.

Är du feminist?

Ja det är jag väl. Jag håller påkvinnorna. Tjejer borde få det bättre, nu är detmest killar som styr.

Vad är viktigt i livet?

Familjen är viktigast. De finns alltid däroch ställer upp när man behöver dem. Ibland umgåsvi också. Brorsan dömer i allsvenskan så vi brukaråka tillsammans och titta på honom.

Vem är din idol?

Det är min storebror. Han är så snälloch går så bra att prata med. Han stöttar migtill 100 procent och det känner jag.

Vad gör du om tio år?

Förhoppningsvis är jag reseledare, kanskei Grekland någonstans. Annars pluggar jag i USA.

Jag tror inte att jag bor kvar i Sandviken. Det finns sådåligt med jobb här, i alla fall som jag är intresseradav. Men det är bra att växa upp här.

Mer läsning

Annons