Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med rehabilitering

Det tycks finnas ett utbrett missnöje bland strokedrabbade över den rehabilitering de får. I Gävleborg är dock patienterna mer nöjda än i resten av landet.

Annons

Det är Hjärtlungfonden som i ett pressmeddelande lyfter fram statistik som visar att många strokepatienter som inte tycker att de får den hjälp de behöver att återhämta sig och komma tillbaka.

Efter den första akutvårdsfasen behöver den som fått en stroke ofta rehabilitering, exempelvis i form av rörelse- och talträning, under lång tid. Men ett år efter stroken upplever 42 procent av de svarande i en enkät att de inte har fått den rehabilitering som de önskar.

I Gävleborg är läget bättre än i övriga landet. Här är ”bara” 37 procent missnöjda. Men det är ändå en för hög siffra, anser Hjärtlungfonden.

– Tack vare forskningens framsteg överlever allt fler stroke, men trots det är det fortfarande många som får leva med livslånga funktionshinder. Rehabiliteringen är oerhört viktig för deras livskvalitet, säger Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska Institutet.

Mer läsning

Annons