Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med sjukhusstädning

Var fjärde patient tycker att städningen borde vara bättre på sjukhusen i Gävleborg. Men det är inte aktuellt just nu att utöka städningen, enligt landstinget.

Annons

Mellan 20 och 30 procent av sjukhuspatienterna i Sverige är mer eller mindre missnöjda med hur städningen är på den avdelning där de vårdats.

Det visar en stor patientenkät som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, gör årligen. Enligt enkäten, som DN publicerade i går, hör patienterna vid sjukhusen i Gävleborg till den grupp som är minst nöjd med städningen. 27 procent svarade ”nej ” eller ”delvis” på frågan ”Anser du att avdelningen var tillräckligt ren?”.

Resultatet ger inte belägg för att städningen skulle vara sämre i Gävleborg än på andra håll, anser Margareta Pantzare, avtalscontroller på landstinget.

– Det här är patienters upplevelse av städningens kvalitet. Man vet inte vad det är de bedömer. Det kan till exempel vara svårt att se om ett golv är smutsigt eller bara nedgånget och slitet, säger hon.

I dag städas vårdenheter med dygnetruntvård i Gävleborg en gång per dag. Vissa toaletter och hygienutrymmen, till exempel på akutmottagningar och i entréer, städas oftare.

Man kan alltid diskutera om detta är tillfyllest, menar Margareta Pantzare.

– Vi följer det här kontinuerligt och ser vi att vi behöver öka städningen kan vi göra en sådan beställning. Jag ser inte något sådant behov just nu.

Landstinget i Gävleborg har lagt ut sin städning på entreprenad.

Sedan 2010 är det Coor Management som utför arbetet.

Mer läsning

Annons