Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt smittspridare vägrar klamydiatest

Kvinnan har anmälts som tänkbar smittspridare av två personer som har klamydia. Men trots upprepade uppmaningar av smittskyddsenheten att låta sig undersökas och testas vägrar hon.

Annons

Nu vill Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo ta hjälp av polisen för att hämta kvinnan för tvångsundersökning.

– Det här är verkligen inget som jag vill hålla på med. Vi försöker bara hindra smitta. Och det handlar om ett enkelt prov som är helt gratis.

Han säger att det finns två risker om man bär på smittan.

– Man kan själv bli sjuk, det handlar inte om akuta behov, men man kan få svårt att få barn och få smärtillstånd i buken. Den andra risken är att man sprider smittan till andra personer så att de råkar illa ut, säger Signar Mäkitalo.

Nu har han ansökt hos Förvaltningsrätten i Falun för att få domstolsbeslut på att kvinnan ska tvångstestas.

– Vi har diskuterat med Socialstyrelsen om vilken nivå vi ska ha. Det känns ändå rättssäkert att ha en juridisk instans som bedömer om personerna har fått den information som de förväntas behöva. Och vi skriver brev och ringer tills vi vet att personen verkligen fått informationen.

Förfarandet är inget nytt för Signar Mäkitalo. Gävleborg hör till de län som har flest fall av klamydia i landet.

– Tyvärr har det hampat sig så att det är några som inte har hörsammat våra anmaningar. Det rör sig om en handfull personer just nu. Ibland är det folk som är vänliga, men sen inte gör det vi kommit överens om och ibland är folk ovänliga och hotar oss.

Han säger att klamydia- fallen sakta men säkert minskar till antal i länet, tack vare träget arbete.

– 2001 var det dubbelt så många fall jämfört med 2007. Gävleborg ligger inte längre på sämsta plats, just nu tror jag vi ligger sex platser från den sämsta. Det går åt rätt håll, men vi måste jobba hårt och arbetar intensivt med bland annat smittspårning.

Kvinnan som vägrar testa sig bor i västra Gästrikland. Redan i december kom två anmälningar in till smittskyddsenheten om att hon kunde vara en tänkbar smittbärare. Sedan dess har smittskyddet enträget försökt nå henne.

– Det finns säkert en orsak till att man beter sig så här, men i det här fallet handlar det om två olika smittkedjor. Det är angeläget att personen testar sig.

Mer läsning

Annons