Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbonden är optimist – trots allt

2012 har varit ett tufft år för mjölkbönderna, och 2013 kan bli värre. Men Lennart Walleräng i Hedesunda, med 65 mjölkkor och stor nybyggd ladugård, tror ändå på framtiden.

– Jag hoppas att Gefleortens rider ut stormen, säger han.

Annons

De 65 mjölkkorna strövar omkring i den stora ladugården i maklig takt.

De väljer själva vad de vill göra, äter från det långa foderbordet, går igenom en grind in till liggdelen när de vill vila och ställer sig i kö till mjölkroboten när de vill bli mjölkade.

Vill de bli kliade på ryggen går det också bra.

– Ryggborsten är upptagen nästan hela tiden. En del kor är väldigt förtjusta i den, säger Lennart Walleräng.

– Jag tror att korna har det väldigt bra här. De har mjuka madrasser att ligga på och går inte på betong någonstans. Det är hög komfort, säger han.

Den nya ladugården byggdes för tre år sedan, och Lennart och Irene Walleräng har kommit in i det nya sättet att jobba, med nästan dubbelt så många kor som tidigare. Trots att mjölkningen sköts av en robot är det mycket arbete, och gården har en deltidsanställd och några timanställda.

Korna är kändisar i trakten. På sommaren går de på bete runt ladugården, och som kvigor har de varit och betat på gårdens marker, bland annat ute på Ön.

– Jag tror att folk uppskattar att vi håller landskapet öppet. Köper man Gefleortens mjölk så bidrar man till att landskapet hålls öppet här, säger Irene Walleräng.

Men frågan är om konsumenterna kommer att fortsätta att köpa Gefleortens mjölk. Coop har redan börjat sälja mjölk under eget märke till lägre pris. Efter nyår följer Ica efter.

– Jag är livrädd för egna märken. Folk kommer inte att veta vad de köper. Nu kommer Coops mjölk från Dalarna, men i framtiden kan den komma från Tyskland. Det blir inte konkurrens på lika villkor, säger Lennart Walleräng.

– Det är snart så när det gäller Icas egen gräddfil och creme fraiche. Folk är vana vid att den är svensk, men om några veckor ska den börja göras av tysk mjölk. Det är ett sätt att dra nytta av det goda svenska ryktet och luras, säger Irene Walleräng.

Gården Nilses ligger på gångavstånd från skolan och Ica-butiken i Hedesunda, och Lennart och Irene Walleräng har flera gånger haft öppen gård och dagisgrupper på besök.

Men nu inser de att avståndet mellan konsumenterna och mjölkbönderna ändå är långt.

Handlarna står emellan.

– Vi har egentligen ingen direktkontakt med konsumenterna. Det är handlarna som bestämmer vad som ska säljas i butikerna, och de säljer hellre egna märken, säger Lennart Walleräng.

– Det är nu konsumenterna måste göra sitt val och köpa Gefleortens mjölk. Om butikerna slutar sälja den, vad ska vi göra då? säger Irene Walleräng.

Mer läsning

Annons