Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modernt blir allt mer antikt

Annons
Antikmässan är i gång i Älvsjöigen. Och som vanligt drar den massor av folk till Stockholm denhär helgen.

Årets mässa är den 25:e i ordningen och harden vanliga blandningen.

Här finns riktigt dyra praktföremål, antikamöbler, fin konst, en hel del allmoge och mycket glas ochporslin. Men man ser mer och mer av 1900-talet för varjeår. Den tidiga modernismen - som än i dag kan kännasextremt modern - står högt i kurs och priserna blirdärefter.

Men man behöver inte vara miljonär för atthandla på mässan. Massor av trevliga och trendiga föremålfrån förra århundradet är billiga och fortfarandeså lite antika och unika att man törs användadem.

En utställare på mässan har Gefle porslinsom specialitet och där kan nostalgiker frossa i zebrarandigakoppar och mörkröda prydnadspjäser. En trearmadtomtestake från Gävle, "ett unikum" enligt handlaren,väntar på samlarna - om de inte redan slagit till ochbetalat 3 600 kronor för staken.

Det finns mängder av smycken att kika på. Praktfulla,roliga, vackra i alla prisklasser. Samma regel gäller härsom för glas och porslin - det mesta är billigare ändet som finns i affärerna. Och mycket roligare!

En och annan besökare kommer nog att svära tystöver allt det där skräpet man slängt. Vemkunde tro att ett par plastörhängen skulle bli värdaflera hundra?

Och vem vågar hädanefter slänga en repig plastmugg- den kan ju vara designad av Sigvard Bernadotte?

De riktiga kuriosabodarna är färre i år. Någraförsäljare av gamla plåtburkar och plastlamporfinns kvar men inte alls så många som för någraår sedan. Coca Cola-backarna i trä har kanske tagitslut? Men den som känner för pappersbonader till jul,påsk och midsommar har fått ett eget stånd.

Mer läsning

Annons