Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mord gör succé på partyt

/
  • Nina Cernold har tagit det populära rollspelet till Sverige. Inspirationen fick hon för sju år sedan då hon besökte sin bästa vän och biljardproffset Ewa Mataya i USA. Sedan dess har Ewa stöttat allt vad hon kunnat.

Nina Cernolds mordgåtor för festen har blivit succé, men vägen dit har inte alltid varit spikrak. Utan bästa vännen och biljardproffset Ewa Matayas stöd och uppmuntran hade det kanske inte gått.

Annons

Allt började för sju år sedan då Nina Cernold hälsade på sin bästa vän Ewa Mataya i USA. Ewa hade just varit på en rollspelsfest med hippietema. Alla karaktärerna på festen hade en egen roll och under kvällen skedde ett ”mord”. Deltagarna skulle sedan gissa vem som var mördaren.

– När jag kom till festen kände jag ingen alls, men efteråt var det som om vi alla blivit goda vänner. Dessutom var det härligt att se hur folk engagerade sig, den som man minst trodde skulle gå in i spelet var den som levde sig in allra mest, säger Ewa Mataya.

När Nina Cernold fick höra om festen kunde hon inte släppa tanken på rollspelet. Det fanns någonting som lockade med temafester. Hon ville veta mer. Så snart hon kom hem satte hon sig framför datorn och började leta efter liknande spel på svenska. Men utan resultat.

– Det fanns i USA, England och i Australien, men inte här, berättar hon.

Strax därpå bad hon Ewa ringa upp en av speltillverkarna i USA. Men Ewa sa som det var. Om någon annan klarade av att göra ett rollspel så borde Nina också göra det.

– Det är ju helt vanliga människor som sitter och skriver rollspelen. Om någon annan klarade av att skriva mordgåtor så kan Nina lätt klara det också, hon har en otrolig fantasi, säger Ewa Mataya.

På den vägen var det. Nina startade eget företag och började klura på egna mordgåtor. I dag glöder fingrarna och rollspelen har gjort succé i Sverige. 3 500 kunder finns registrerade och hela tiden dundrar fler in. Hon har sagt upp sig från sin fasta tjänst som lärare inom Falu kommun och jobbar nu bara extra.

– När jag sa upp mig från tjänsten var det nog många som tyckte att jag var ute och cyklade, säger hon.

Utan stödet från bästa vännen Ewa Mataya hade det kanske aldrig gått. Ewa och Nina är uppvuxna i Gävle men Ewa flyttade till USA som tonåring för att satsa helhjärtat på biljardspelandet. Numera är hon ett framstående biljardproffs och vet en hel del om det där med att tro på sin dröm. Hon menar att det är annorlunda att starta företag och satsa på sina idéer i USA, på sätt och vis är det enklare. Kanske är det just den erfarenheten som har gjort att hon kunnat stötta Nina Cernold till att inte tvivla på sin nyfikenhet.

– Jag sa hela tiden att Nina skulle försöka, det är inte hela världen om det inte går. Då får man ta till plan B, säger Ewa Mataya.

Nina Cernolds dröm är att i framtiden få fortsätta ägna sig åt det hon brinner för.

– Dessutom vill jag inspirera andra att våga ta det här steget. Alla har drömmar, det handlar bara om att förverkliga dem. Jag förstår att det är svårt för vissa med tanke på det ekonomiska. Men man får inte glömma bort sin egna nyfikenhet.

Mer läsning

Annons