Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morfar kunde skapa julstämning

Morfar visste hur man skapade julstämning. På julaftonsmorgon hördes han ofta sjunga ”Å nu så är det jul, och jag är lika ful och ingen fästmö har jag heller. Å stryk har jag fått och det gör mig gott och mera får jag innan kvällen...”

Annons

En lite oortodox version, men jag tyckte att när morfar stämde upp den så var det julafton.

Upprördheten över Disneykoncernens beslut att klippa bort ett par sekvenser ur ”Jultomtens verkstad” har jag svårt att begripa. Är det ingen mer än jag som minns att precis de där korta avsnitten var bortklippta i många år innan de återkom för, jag tippar, 25-30 år sedan. Det fanns länge ett tydligt hack mellan den blonda dockan som har så svårt att säga ”Mama” och flygmaskinen som åker rakt in i tomtens skrattande mun.

Det är väl det hacket som återkommer i år, misstänker jag.

Nu är inte Kalle Anka och hans vänner omistligt för mig på julafton längre, även om jag naturligtvis gärna ser det om jag hinner. Annat var det på den tid då timmen på julafton i princip var den enda chansen på hela året att se tecknad film. Ett år när jag var åtta-nio år missade jag i princip hela programmet på grund av en sen jullunch och min oerhört goda uppfostran som gjorde att jag satt kvar vid bordet.

Jag fick igång vår svartvita ång-tv precis i tid för att höra Bengt Feldreich stämma upp ”Ser du stjärnan...”

Lagom till jul är julkranen på varvet tänd, meddelar sjörapportören Lasse Halvarsson.

Julcupen i bordtennis för Grå Pantrarna har avgjorts och i den stora turneringen vann Leif Hedin (handikapp -9) före Stellan Malmstedt (0), Dick Lindqvist (-5), Åke Holmgren (-15) och på femte plats Olle Lindahl (-4). I tröstturneringen vann Bengt Palmcrantz (-15) före Bertil Carlsson (-4).

Jag tycker att Alfapet är ett bra spel som håller hjärnan i form. På tjuvlyssnat.se hittade vi det här som någon hörde på en leksaksaffär i Linköping:

En mamma och hennes son i tioårsåldern står vid avdelningen för brädspel. Sonen pekar på Alfapet:

– Kolla, Har Wordfeud kommit som brädspel nu? Haha, de vill bara tjäna pengar!

I morgon är det ett par viktiga saker att komma ihåg: Karl Bertil Jonsson på tv, mat till fåglarna på tomten och grötfatet till tomten. God jul.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons