Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörtebo frodas i grönskan

Annons
MÖRTEBO / Hem till byn

Där skogen öppnar sig och byn börjar liggeroväntat det stora växthuset några hundra metertill höger. Med lite fantasi skulle man kunna tänkasig det som ett gigantiskt rymdskepp som strandat på fälteti behov av en snabb landningsplats.

Och det var väl ungefär så många byborupplevde det när Bengt Göstasson startade sin odlingför tolv år sedan. Plocksallaten behöver 18 timmarsljus per dygn för att inte plantorna ska ränna i vägoch bli gängliga. Tillsammans har de två växthusenen yta på 4 000 kvadratmeter och från taken hänger1 250 armaturer som ger ifrån sig drygt 800 kilowatt.

- Det lyser upp nästan hela byn, säger Bengt.

Numer har invånarna vant sig vid ljuspunkten som dessutomerbjuder arbetstillfällen och en nödvändig livsnervi Mörtebo. Inklusive Bengt sysselsätter odlingen fyraheltidsanställda. Ett litet företag som behövsför att hålla bygden levande.

Den sista lanthandeln bommade igen 1971. I den nedlagda skolanär för det mesta tyst och stilla.

Men i huset finns en vävstuga där det producerasmattor och löpare som blir till fina priser i motionsbingonsom bybor och sommargäster roar sig med varje tisdag undersommaren.

Mitt emot skolbyggnaden ligger det gamla missionshuset somnu för tiden fungerar som bystuga.

Bengt kommer ursprungligen från Marma och flyttade tillbyn för 28 år sedan.

- Jag är inte uppväxt i Mörtebo som sallaten,säger han och skrattar hjärtligt.

Varför det blev en sallatsodling vet han inte riktigt.Men från början tillverkade han odlingsramar åtskogsbolagens plantskolor. Någonstans på vägenföddes tanken att satsa på en egen odling.

- Till viss del tror jag att det handlar om att utmana sigsjälv och ta reda på om idéerna håller,säger Bengt dröjande.

Hittills har det gått bra. Från sådd tillfärdig sallat tar det i genomsnitt 37 dagar.

I växthusen skördas det drygt två miljonerplantor varje år. Med företagets lastbil levererassedan nyskördad sallat tre gånger i veckan till butikernai närområdet och till en grossist i Stockholm. Bengtsäger att det visst kan bli lite tjatigt att odla samma sakhela tiden.

Samtidigt är det en styrka eftersom han har blivit expertpå just sallat.

- Olika kulturer kräver olika saker. Så jag tyckeratt det är mest rationellt och praktiskt att koncentreramig på en enda.

De ideala förhållandena för sallatsodlingskulle vara en ständig utetemperatur på noll graderoch full sol. Är det för varmt ute kan det bli problemeftersom Bengt inte har skuggväv i växthusen.

- Däremot går det alltid att justera värmenuppåt. För att få bästa möjliga resultatär det en ständig avvägning mellan tillgångenpå ljus och temperaturen i husen, säger Bengt Göstasson.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons