Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några jublade över stormen

/

Berit Storm har dragit. Vi klarade oss skapligt denna gång. Men det blev en kvinna som röt till igen och SMHI klassade Berit som en farlig trea.

Annons

Väderinstitutet varnade för vindar upp till 33 meter per sekund, som är orkan. Det motsvarar en fartvind på 100 kilometer i timmen. Tänk på det när ni kör bil i 100 kilometer i timmen på halvljus i mörkret. Ni färdas 33 meter på en sekund och 100 meter på tre sekunder.

Jag har seglat i orkanvindar en gång, från vågtopparna blåser vattnet av och flyger fram som ett vitt skum som är halvmetern tjockt, precis som snö far fram i en storm. Skummet är salt och tränger in överallt. Att kommunicera med någon innebär att man måste skrika och sedan spotta ut saltvatten.

Det var mycket som fick ställas in i stormen. Men Traktor-Robban åkte tåg mellan Stockholm och Gävle och meddelade att han låg fem minuter före tidtabell i Uppsala. Tåget hade medvind.

Några vågade som vågade, var vågsurfarna. De ställde inte in SM i vågsurfing på Torö. De jublade åt varningarna för nu skulle det bli vågor på fyra meters höjd. Gävlefotografen Stéfan Estassy och Gävlesonen Tobias Ivarsson, numera layoutare på tidningen Café, är galna i vågsurfing. Men varför kör man SM i vågsurfning i november? Jo för det är då det blåser bra förstås.

Hårt liv sjömanslivet.

Men nu bär det av till varmare trakter. Några dagars semester i varma Gambia före jul, där ser jag fram emot att segla upp för Gambiafloden eller en tur ut på Atlanten. Tittade i bokhyllan hemma efter en bok att ta med, hittade ”Spindelmannen” av Michael Alonzo. Hm… bara inte spindeln blir nyfiken och hänger på. Men å andra sidan kanske han kan hålla undan malariamyggorna.

Panta Rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons