Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När anden faller på

Annons
När vi kommer in på Cybele Helhetscenteroch meddelar att vi vill vara med på kvällens seanshimlar kassatjejen lite med ögonen.

Jag vet inte om det är en ofrivillig reaktion men detser ganska roligt ut.

Vi visas in i en stor sal. I ena änden står ettbord med två stearinljus, mellan dem en tillbringare ochett glas. I den andra sitter publiken - ungefär tjugofemkvinnor - på varsin stol.

Kvällens medium kommer fram ur ett sidorum efter en kortpresentation.

Jörgen Gustafsson från Södertälje villinte använda ordet seans om den här sortens sammankomst,han väljer hellre det mer jordnära "demonstration".

Kanske var det därför vi möttes av ögonhimlandei dörren, tänker jag. Vi kommer instövlande ochtror att vi ska vara med om något storslaget övernaturligt.De andra som närvarar vid demonstrationen är härav helt praktiska skäl. De vill helt enkelt prata med någonnärstående som de inte har hört av på länge,av den enkla anledningen att han eller hon dött.

Intensiv

Ändå blir stämningen påtagligtintensiv när Jörgen börjar förmedla vad andarnahar att säga till oss. Den första anden är ivrig,och han vill snabbt ner i vårt hörn. Jag sitter blickstilla och blir alldeles svettig, jag vet inte vart jag ska tavägen. Som tur är räddar vår fotograf migoch tar emot anden. Hon får en massa kryptiska meddelandenoch funderar fortfarande på vem det kan ha varit hon fickdem av. Det bästa hon kan komma på är en kaninhon haft, men det förklarar knappast att anden hade drogproblemmedan han levde och var mellan 18 och 25 år när handog.

När de andra sedan får ta emot sina andar ärde betydligt lugnare. Vissa blir väldigt rörda. Mångaglada, en del uppsluppna. De flesta lyssnar uppmärksamt föratt inte missa något som anden vill göra dem uppmärksammapå.

Jörgen Gustafsson får jobba hårt. Han gårhela tiden snabbt fram och tillbaka framför oss. Ibland stannarhan upp för att konversera tyst med anden. Sen tittar hanupp och säger "Okej. Okej."

Ibland skrattar han till och tittar spjuveraktigt upp i luften.För andarna skämtar de också. Han beskriver ivrigthur anden ser ut, hur den uppför sig, vilket förhållandeden verkar ha till den närvarande. Han pratar fort och kastarideligen ur sig ett "Kan du förstå det?", föratt kolla att man är med. Det är lite av auktionutropareöver honom.

Någon gång när en ande precis ska lämnaett meddelande till en av oss hejdar han sig i en rörelseoch tittar upp i luften: "Hallå! Vad tyst det blev... Hallå!!"Den som skulle få meddelandet ser medtagen ut innan Jörgenspricker ut i ett jätteflin och berättar att han baraskojar.

Korta meddelanden

Andarna hinner bara lämna korta meddelanden:en månad, en siffra, ett stjärntecken och en kort meningi stil med "Du måste släppa taget" är max.

"Då tackar vi anden för att den ville komma..."säger Jörgen med en snurrande handrörelse som slutarmed ett pekfinger upp i himlen, "och dig för att du villeta emot den" och fortsätter handrörelsen så attden pekar på den som just fått sitt meddelande.

När de flesta fått ta emot meddelanden blir Jörgenstående tyst på golvet ett tag. "Nu har min guidestängt till dörren", meddelar han tvärt. Guidenär den som hjälper mediet att få kontakt med andevärlden.Har han stängt dörren är det inte mycket att göraåt. Vi går ut och tar lite fika.

STEFAN WESTRIN

Mer läsning

Annons