Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När CS 110 dog

/

För ett par veckor sedan fick jag in radiosignalen från lejonet CS110 i flocken Camp­sites. Det var en flock med tre vuxna honor och tre unga lejon.

Annons

När jag kom fram fanns bara honan med halsbandet där. Jag märkte direkt att något inte var som det skulle. Hon lyfte inte ens på huvudet när jag kom. Det enda som visade att hon levde på var att hon någon gång viftade bort flugor med örat och att svansen rörde sig en gång.

Jag frågade henne hur hon mådde och vad som hade hänt men fick förstås inget svar. Jag tittade närmare och såg att hon hade några bitmärken på olika platser på kroppen. Troligtvis hade hon hamnat i ett slagsmål med andra lejon.

Jag kom tillbaka nästa dag för att se hur hon mådde. Hon hade inte flyttat sig långt. 330 meter bort befanns sig lejonet Pippi Långstrumps stora flock med 24 individer. De åt på en gnu. Kanske var det i ett slagsmål med dem som CS110 blivit skadad. Men denna dag verkade hon må bättre. Hon låg och tittade sig omkring med huvudet uppe.

Ett par dagar senare hittade Ali, en av mina medarbetare på lejonprojektet, hennes radiohalsband halvt söndergnagt av hyenor. Lejonet hade dött och troligtvis helt och hållet försvunnit ner i magarna på hyenor.

Att hitta resten av flocken utan radiohalsband är mycket svårare. Så att hitta dem och sätta på nytt halsband hade hög prioritet. För ett par dagar sedan hittade jag tre av dem, en vuxen hona och två av de unga lejonen.

Jag kontaktade veterinären Richard Hoare som kom och sövde lejonet så att vi kunde sätta på ett nytt radiohalsband. Medan vi tog olika prover på lejonet kom en flock elefanter i vår riktning. Richard som har jobbat mycket med elefanter lyckades styra dem i en annan riktning genom att klappa med händerna. Men elefanterna stannade under ett träd i närheten.

När alla prover var tagna och halsbandet var på plats gav Richard lejonet en dos som skulle få lejonet att vakna upp igen. Som vanligt stannade jag kvar med lejonet tills det var vaket nog att ta hand om sig själv. Denna gång var det extra viktigt då elefanter inte tycker om lejon och mycket väl skulle kunna stampa ihjäl ett lejon om de fick chansen. Jag fick instruktioner från Richard om att det bästa sättet att mota bort elefanter är att möta dem med bilens front. På så sätt kommer de inte åt mig och gör förhoppningsvis ingen större skada än att lyfta bilen lite.

Medan jag väntade på att lejonet skulle vakna närmade sig en stor elefanthanne framifrån. Jag var beredd. Men elefanten vände ett tiotal meter bort och valde att beta lite gräs i stället. Strax därefter närmade sig en grupp elefanthonor med ungar. Jag körde fram och placerade bilen mellan elefanterna och lejonet och väntade spänt på vad som skulle hända.

Elefanterna passerade bara några meter bakom bilen. Som tur var fick elefanterna aldrig syn på lejonet och fortsatte förbi. Först när lejonet visat att det kunde stå upp ordentligt utan att vingla lämnade jag det.

Nu får framtiden visa om de två saknade lejonen fortfarande lever eller om de också har dött i striden.

Daniel Rosengren 

Mer läsning

Annons