Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa år siktar han på 100 kilo

/

Sebastian Bramefjord, Gävle, är 13 år och redan en ganska fullfjädrad pumpaodlare, därtill väldigt intresserad av olika slags rekord.

Annons

Alltså kollade han på internet för att titta på bilder och filmer på enorma pumpor, den största han såg var på över 600 kilo.

– Jag ville se hur stor pumpa jag själv kunde odla fram. Jag läste lite om pumpaodling på våra breddgrader. I mitten av mars beställde jag några frön från odlare i Oregon, USA. Tänk att två små frön kan kosta över 150 kronor (24 dollar) fast de var ju garanterat från en rekordpumpa av sorten Atlantic Giant, berättar Sebastian.

– De tyckte säkert att det var kul med en ung pumpaodlare från Gävle (på ungefär samma breddgrad som Anchorage, Alaska) för de skickade med några extrafrön.

Sebastian försådde inomhus och sedan gjorde han i ordning odlingen i ett gammalt hallonland. Efter sex-åtta veckor började plantorna blomma och så småningom kom det pumpor. I mitten av augusti växte den största pumpan i genomsnitt två kilo per dygn.

Snacka om växtkraft.

– Jag kontrollvägde efter skörden och den faktiska vikten var högre än den beräknade. Min största pumpa blev hela 88 kilo. Sedan har jag också två ”småpumpor” som vägde cirka 20 kg var. Nästa år vill jag komma över 100 kilosgränsen, säger Sebastian.

Mer läsning

Annons