Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskärning skjuts upp

Den planerade neddragningen inom barnsjukvården på Gävle sjukhus skjuts upp till i höst.
– Vi behöver våren till att ta fram ett bättre underlag, säger Helena Björkman, tillförordnad verksamhetschef.

Annons

Neonatalavdelningen och barnavdelningen på Gävle sjukhus ska slås ihop, enligt ett förslag som verksamhetsledningen presenterade för snart en månad sedan. Sex vårdplatser och åtta tjänster försvinner.

Bakgrunden till sparförslaget är den ansträngda ekonomiska situationen inom barnsjukvården i länet. 12-15 miljoner kronor fattas.

Som GD berättat har förslaget mötts med kraftiga protester från personal. Kvaliteten på vården blir sämre om nyfödda och äldre barn upp till 18 år ska tas omhand av samma personal på samma avdelning, menar de.

Meningen var att förändringen skulle genomföras redan den 20 april. Men så blir inte fallet. Arbetsgivare och fack har kommit överens om att det krävs mer förberedelser innan sammanslagningen kan ske. Bland annat ska riskanalyser göras och behovet av kompetensutveckling hos personalen inventeras. Arbetsgrupper ska bildas för att diskutera hur förändringen kan genomföras på bästa sätt.

– Vi vill ha delaktighet från berörd personal, säger Helena Björkman.

Enligt en preliminär tidsplan ska förhandlingar mellan arbetsgivare och fack tas upp i augusti. I september är det sedan tänkt att förändringen ska träda i kraft. Verksamhetsledningen är fortfarande inställd på att genomföra planerna.

– Förslaget kvarstår, säger Helena Björkman.

Ett första steg mot den planerade neddragningen sker den 1 maj då kliniken sommarstänger en del av sin verksamhet. Den tidigarelagda sommarstängningen gör att det ändå går att spara en del pengar trots att den planerade permanenta neddragningen dröjer till i höst.

Mer läsning

Annons