Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nick Hornby byter till kvinnligt perspektiv

Annons
Nick Hornby har funderat på kärlekentill fotboll, skivsamlarmani och problemen med att bli vuxen.Hans manliga grubblerier har sålt i miljoner exemplar, ochvarenda bok har blivit film.

Nu kommer Hornbys fjärde bok, en resa i mörkarelandskap och med en kvinnas röst.

Det är tidigt på morgonen och Nick Hornby alternerarmellan kaffe med mjölk, cigarett och wienerbröd. Hanär liten och allvarlig, och huvudet är så välrakatatt det nästan ser polerat ut. När han pratar låterhan märkligt ung och försiktig, dröjer påsvaren, långt borta från den drastiska humorn i hansförfattarskap.

Nyutkomna "En god människa" tar ett steg bort frånhans tre tidigare böcker. I stället för att fokuserapå unga män i varumärkesvärldar försökerNick Hornby reda ut ett stort och svårt begrepp: godhet.

Katie Carr är allmänläkare och mor till tvåbarn. Hon är gift med ilskne David, och bortsett frånatt hon precis tagit sig en älskare, anser Katie att honär en god människa. Hon tittar ju trots allt påmänniskors ändtarmsbölder hela dagarna.

Men allt förändras när David träffar enhelbrägdagörare och blir god. Så god att han gerbort åttio pund till en uteliggare och skänker sinsons dator till en kvinnojour. Katie blir arg och förvirradav Davids goda handlingar, och måste helt plötsligtifrågasätta sin egen godhet.

- Jag tror att godhet är medvetenhet om godhet. Om dutänker på det och oroar dig för det så ärdu antagligen god. Om du aldrig tänkt på det ärdet nog svårare. Så det handlar om tvivel. Jag trorinte att du kan vara en god människa utan tvivel.

Nick Hornby har överrösts med frågor om valetav Katie. Varför en kvinnlig berättare? Och kan en manberätta ur ett kvinnligt perspektiv?

- Det här är en bok om att vara en del av en familj,om äktenskap. Jag tror att det skulle vara galenskap om jagskrev en bok och sa "det här är hur det är attvara kvinna". Och jag tror också att vi alla är människor.Det handlar mer om referensramar och sätt att uttrycka sigän psykologi. Jag tror inte att det finns en kvinnlig ochen manlig psykologi.

Ett dilemma i godheten är att det väldigt sällangår att vara fullständigt god och samtidigt behållasin humor. Den gode blir helt enkelt tråkig. I boken raserarDavid stämningen vid en middagsbjudning genom att krävaatt ingen säger ett ont ord om någon.

- Många gånger är humor grym, och om du harbestämt dig för att inte vara grym mot någon såblir du inte rolig. Som under middagsbjudningen, när haninte låter dem säga elaka saker om någon, såhar de inga ord. Konversationen dör eftersom han har nekatdem utlopp för kvickhet och fyndigheter.

"En god människa" utspelar sig, liksom alla Nick Hornbysböcker, i nordöstra London. Centrum i hans universumär Highbury, fotbollslaget Arsenals hemmaarena, men berättelsernaletar sig ibland söderut mot Archway och Holloway, områdetmellan tunnelbanelinjerna Northern och Piccadilly.

- Jag använder stället jag bor på och områdetruntomkring. Jag gör det därför att den del avLondon jag lever i har allt jag behöver. Det är väldigtrikt och väldigt fattigt, och rörligt. Så jagbehöver egentligen ingenting utom det jag har där.

Samtidigt vill han skildra ett annat London än det somvisas i romantiska komedier och gangsterfilmer. Inget NottingHill med blomsterlådor och tjusiga barer, och inget EastEnd med vapen och knarkhandel.

Popmusik har alltid spelat en viktig roll i Nick Hornbys liv.Som journalist skrev han länge om musik, och numera recenserarhan pop i tidningen The New Yorker. Varje bok har sitt musikaliskatema, men med "En god människa" har han gått ifrånsin vanliga genre.

- Det är antagligen ett stycke klassisk musik som jaginte har hört, eftersom jag inte lyssnar på sånt.Förut så fanns olika låtar där under tidenjag skrev, men den här gången fanns det ingen musiksom gav exakt rätt ton.

Nick Hornbys första två böcker har redan blivitframgångsrika filmer, senast med John Cusack som den dumpadeskivsamlaren Rob i "High fidelity". Nästa år kommer"Om en pojke" med Hugh Grant i huvudrollen som Will, trettioåringensom inte vet hur man blir vuxen.

- Jag var inte säker på Hugh Grant under långtid, men två saker fick mig att ändra mig. Fördet första var han väldigt angelägen. Närjag pratade med honom märkte jag att filmen var väldigtviktig för honom. För det andra såg jag honomi "Bridget Jones dagbok" och tyckte att han var väldigt annorlundafrån sina tidigare filmer, att han slutade vara den HughGrant som stammar och gör den där prylen med sitt hår.

Boken "Om en pojke" utspelar sig under hösten 1993 ochvåren 1994, och sin popkulturvana trogen lät Nick HornbyKurt Cobains tragiska självmord i maj spela en avgöranderoll. Men i filmatiseringen finns ingen Kurt Cobain.

- Filmskapare gillar inte att göra filmer som utspelarsig i ett nära förflutet, för då ser alltfel ut.

Nu skriver han på ett nytt filmmanus, tillsammans medskådespelerskan Emma Thompson. En romantisk komedi som utspelarsig i Wales och London

- Det är fantastiskt, jag har aldrig arbetat med någonförut. När man går på toaletten ser manen Oscar, och då vet man att man är på rättställe. Jag hoppas på att vi kan ha ett långtpartnerskap. Hon har haft en väldigt intressant karriäroch jag kan lära mig mycket av henne.

I framtiden vill han fortsätta utforska sina mörkaresidor, göra insatserna högre för sina karaktärer.Medan lösningen för Rob i "High fidelity" är attsätta ihop det perfekta blandbandet till sin förloradeflickvän, är det inte säkert att det finns någonlösning för Katie och David. Nick Hornby har tröttnatpå paketlösningar.

- Jag vill skriva väldigt allvarliga böcker somär väldigt roliga. (PM)

Karin Svensson

Mer läsning

Annons