Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas, du vinner villakampen

/

Till Berghamn kom det in en stilig ketchriggad båt och de ombord berättade:

Annons

– Ser att du är från Gävle. Vi var in där, uppe i ån. Vi såg en skylt om gästhamn med ett telefonnummer. Vi ringde, en telefonsvarare sa att man skulle ringa upp. Ingen ringde upp.

Välkommen ombord. Eller vad säger man?

Barstahamn har båt-, bil-, tältcamping. En hade slagit upp tältet på taket på folkabussen.

Men det bästa med Barsta är turbåten till Högbonden. Absolut värt att åka ut och se Sveriges näst högst belägna fyr.

Norrfällsviken, en jättecamping för stughyrare, husvagnar husbilar och båtar. Vi sitter i båten och tomglor när en mamma kommer gående först, med en glass i ena handen och plånboken i den andra. Efter kommer maken och pratar i mobilen, sonen i elvaårsåldern går lite slött sist. Mamman äntrar en hög Bavariabåt i stäven och tappar plånboken i vattnet.

– Dyk i och rädda pappas börs, säger hon till sonen.

Pappan pratar i mobilen. Sonen dyker i och räddar börsen och lägger med möda upp den på bryggan, framför pappan. Pappan pratar i mobilen, mamman äter glass igen.

– Pappa dra upp mig! Det är kallt.

Pappan pratar i mobilen.

– Äh, jag simmar till badstegen i aktern, här kommer jag inte upp, säger sonen.

Pappan pratar i mobilen. Pappan tar plånboken, går ombord och fortsätter att prata i mobilen, dramat är över.

Hårt liv sjömanslivet.

Högbondens fyrhus är vandrarhem så har ni bokat i tid kan ni sova en natt i fyrväktarbostaden. En höjdare. Gävlefiskarnas kapell i Barsta är absolut ett av dom vackraste och måste ses.

Apropå höjdare så blir nästa stopp Mjältön. Med sten i fickan tar vi promenaden upp på Sveriges högsta ö 236 meter över båten. Stenarna läggs på stenhögen på toppen. Utsikten är värd svettdropparna.

Efter det Trysunda, överreklamerat.

Sedan den trevliga marinan i Örnsköldsvik. Här har man lyckats med att få en mötesplats vid havet. Så trevligt. De gamla hamnkranarna har rustas upp. Målas av TPM, ett Gävleföretag.

Bara att hoppas att Gävle lär av Örnsköldsvik när vi nu ska få en gästhamn i Nyhamn. Åk till Ö-vik och titta!

Nu har jag kollat alla flotta villor med kikaren efter kusten.

– Du är nyfiken, säger gasten.

Men jag har kollat om något ishockeyproffs byggt större villa än Niklas Bäckström mellan Gävle och Örnsköldsvik. Niklas, du vinner.

Träffade Hans Tjörneryd, numera Ö-viksbo. Han berättade hur han som ung och lovande fotbollspelare värvades från Hägglunds till finklubben Friska Viljor för att göra mål. Övergångssumman var en napoleonbakelse och en kopp kaffe på konditori. Han blev ingen som ”målade” men blev en jävel på att måla tavlor. Ja, han kan måla upp en bra historia också.

Sen berättar han om backhoppningsbacken som flyttades av Botniabanan för 50 miljoner kronor för en enda backhoppare. Några tåg går det inte genom Ö-vik, Tunnlar och stort resecentrum står klart men tågen står.

Spindeln är arg, det är inga myggor i år. Vi saknar inte myggorna och tycker inte värst synd om honom. Ska fånga en fluga och lägga i nätet.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons