Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordan fyller år och vi tankarna

/

SY Nordan, Gävle Sjöscouter fyller omkring 100 år inte 50 år som jag skrev. Detta kommer att firas den 6 juni på Svenska Flaggans dag.

Annons

Åker ni på södra Skeppsbron så kan ni se hur ungdomarna rustar båten på eftermiddagarna vid Baggarevarvet. Den 7 maj 1952 så köptes båten för 8 000 kronor. Så i 60 år har hon seglat Gävle med Kyrkliga Scoutkår. Vill ni uppvakta 100-åringen så finns ett postgiro 692626-5, Nya Nordanfonden.

Båten seglades från Varberg den 7 maj 1952 klockan 05.30. Skeppare var ”Ratten” med gastarna ”Bört” och Pille som jag tror är kände Pille Repmakare. Man tog vägen genom Göta Kanal där man passerade sista slussen 14 maj.

Den 16 maj 10.25 hade man Björns fyr tvärs och senare samma dag lade man till i Gävle. Senare samma år åkte SY Nordan till Helsingfors där besättningen kunde kolla på olympiska spelen. Hoppas att Nordan får många fina år på haven i framtiden. Båten får en riktig ansiktslyftning för man planerar resor till Estland, Lettland och Litauen. Grattis SY Nordan. Var alltid redo.

Apropå ansiktslyftning, en av varvsgubbarna gjorde en sådan och när han fick räkningen tappade han hakan.

Hårt liv sjömanslivet.

Var och varannan båtägare leker rörmokare i båten denna vår. Båtens toatank måste kunna sugas ur. I en del båtar går det lätt, i andra måste man hyra in gummimänniskor för att få till kopplingarna. Skitgöra med andra ord. Att det inte kommer att finnas tömningsutrustning ute i skärgården skiter transportstyrelsen i. Förra sommaren tror jag att jag gjorde tvåan i båt tre gånger på fem veckor. Någonstans att tömma hittade jag inte. Men nu kommer lagen och vi laglydiga bygger om.

Att det kommer 350 kryssningsskepp med tusentals passagerare till Östersjön som ska ha rena lakan, diskat porslin, som ska duscha och gå på toa skiter också Transportstyrelsen i. Hamnar som får godkänt av WWF för tömning är Visby, Helsingfors och Stockholm, resten underkänt. Var tror ni avloppsvattnet från lyxkryssarna hamnar? Inte i hamnarna.

I Fliskär kan man tömma fritidsbåtstanken så Jabowoky kan få sig en utsugning.

Panta Rey

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons