Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är krisen i vården total

/

Det råder just nu akut brist på platser inom både sjukhusvård och äldreomsorg i Gävle. Kommunen tvingas stänga växelvården på Bomhusgården för att kunna ta hand om alla utskrivningsklara patienter som ligger och väntar på Gävle sjukhus. Där är det överfullt.

Annons

Trycket på sjukvården har varit mycket hårt den senaste tiden. Sedan nyår har Gävle sjukhus dagligen haft uppemot 60 patienter fler inlagda än det funnits vårdplatser.

Det motsvarar tre hela vårdavdelningar.

– Vi trodde att situationen skulle förbättras när vi öppnade de platser som varit stängda över jul. Men så blev det inte. Överbeläggningarna har fortsatt, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare inom division operation.

En stor del av de inneliggande patienterna är egentligen färdigbehandlade och utskrivningsklara. Att de ligger kvar beror på att kommunerna inte kunnat ordna plats åt dem inom äldreomsorgen.

Gävle kommun har varit sämst på att ta hem patienter. Av 41 färdigbehandlade patienter hör 23 hemma i Gävle.

– Det här är en starkt bidragande orsak till att vi haft så stora överbeläggningar, säger Lars-Göran Holtby.

Men att ta hem patienterna är lättare sagt än gjort. Gävle kommun har i dagsläget fullt på samtliga äldreboenden och korttidsplatser.

– Vi känner oss lite tagna på sängen. Vi utökade i höstas med elva nya korttidsplatser för att möta de behov vi såg. Men det har nu visat sig att det inte alls var tillräckligt, säger Inga-Lill Björklund, förvaltningschef på Omvårdnad Gävle.

Som en akut åtgärd inför kommunen nu intagningsstopp inom växelvården på Bomhusgården.

De 16 platser som därmed frigörs ska användas för att ta hem färdigbehandlade patienter från sjukhuset.

Det här kommer att drabba de människor som vårdar anhöriga i hemmet och behöver växelvården för avlastning.

– Det här är extraordinära åtgärder från vår sida och vi är medvetna om att det kommer att orsaka stora påfrestningar för våra kunder och i vår organisation, säger Inga-Lill Björklund.

Hur länge växelvården kommer att vara stängd är oklart. Kommunen och landstinget arbetar för att hitta en långsiktig lösning på problemen. Kommunen kommer senare under året att öppna 40 nya platser, men hur de ska användas är inte bestämt.

På Gävle sjukhus har trycket på den akuta sidan lett till att man tvingats ställa in ett antal planerade operationer. Vårdmiljön på avdelningarna är heller inte den bästa.

Många patienter får finna sig i att ligga i korridor.

– Det är inte bra. Tänk dig själv att behöva ligga hela natten i en korridor med lyset tänt och med en liten skärm som enda integritetsskydd. Så vill ingen av oss ha det, säger Lars-Göran Holtby.

Den medicinska säkerheten blir också lidande.

– Vi har inte haft några intermezzon. Men det är klart att personalen får svårt att hinna med överallt. Risken för smittspridning ökar också när så många patienter vårdas i korridor.

Även om situationen just nu är extrem är överbeläggningar ingen ovanlighet på Gävle sjukhus. Det är normalt med 15-40 fler patienter än det egentligen finns plats för.

– Det är inget unikt för oss utan så här det ser det ut på de flesta sjukhus i dag. Man måste spara pengar överallt och vårdplatser kostar pengar, säger Lars-Göran Holtby.

Han hoppas att läget nu, genom Gävle kommuns åtgärder, ska stabiliseras. Men mörka orosmoln i form av vinterkräksjuka och influensa har börjat torna upp sig vid horisonten. Hittills har sjukhuset varit relativt förskonat från dessa smittor men det är antagligen bara en tidsfråga innan de slår till och då kan situationen bli riktigt krisartad.

– Akademiska sjukhuset i Uppsala har stora problem och det är bara tio mil härifrån, konstaterar Lars-Göran Holtby.

Mer läsning

Annons