Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blommar det – på mässor och i bokhandeln

/
  • Givetvis fanns Mister Ulriksdal och Äntligen hemmas egen Bosse Rappne på plats. Den här gången var han åhörare och garderobiär.
  • Peter Englander, som bland annat skrivit boken Första spadtaget, berättade att han inte gillar gräsmattor. Däremot tycker han om hemliga rum bakom murar och höga häckar.
  • Dags att gå loss i hyllorna med fröer. Hur man lyckas med sådden finns att läsa i bland andra Johnny Andreassons bok Runåbergs fröer.
  • Vi svenskar är världsbäst på att njuta av tulpaner. På Ulriksdal finns både buketter och självplock.

En hel bukett med trädgårdsböcker kryddat med några böcker om mat från trädgården släpps under våren Det är bara att frossa bland vackra bilder och matnyttiga texter. Här är ett axplock.

Annons

Bokförlagen Bonnier Fakta, Ica, Natur och kultur, Norstedts och Semic gjorde nyligen gemensam sak och bjöd in pressen till boksläpp och författarmöten.

Mötesplatsen var den vackra slottsträdgården Ulriksdal. ”Stora boken om trädgårdsprojekt” av Marianne Svärd-Häggvik handlar om stort och smått pyssel för trädgården i material som sten, tegel, trä, pil, betong, metall och glas. Alla vill inte vara lata i trädgården och för dem passar det kanske med handfasta tips och materiallistor från ingenjören som sadlade om till trädgårdsdesigner. Peter Englander från Apotekarens trädgård och Trädgårdstoppen har skrivit boken ”Första spadtaget. Historien om min villaträdgård och några till”. Peter Englander är förespråkare för den hemliga trädgården. Han skippar gärna gräsmattan och låter sig omslutas av höga häckar och murar så att ingen ser in. – Så man får vara i fred.

En hel bukett med trädgårdsböcker kryddat med några böcker om mat från trädgården släpps under våren Det är bara att frossa bland vackra bilder och matnyttiga texter. Här är ett axplock.

Fröfirman Runåbergs har funnits i över 20 år och har ekologiska fröer för nordiskt klimat. Boken om fröerna heter logiskt nog ”Runåbergs fröer” och är skriven av ägaren själv, Johnny Andreasson. I boken tar författaren upp 250 frösorter och ger praktiska steg för steg för hur man ska lyckas med sådden. Han varnar för att mångfalden minskar och kommer att minska ännu mer.

Dan Rosenholm har gett ut ”Träd och buskar” samt ”Trädgårdshandboken”. Han vill slå ett slag för de små trädgårdarna på ungefär 100 kvadrat. Han tipsade också om att träd som planteras i kruka ska ha marginaler. Ta till två zoners marginal så klarar de sig. Frågan om trender dök upp lite då och då och Dan Rosenholm hade definitionen klar för sig.

– Trend är något som tre stycken råkar göra samma år på Chelsea Flower Show.

Tv-tittarna har fått stifta bekantskap med det rara paret Marie och Gustav Mandelmann i programmet Trädgårdsfredag. Nu delar de med sig av sin gedigna kunskap i boken Självhushållning på Djupadal. Boken beskrivs som en modern bondepraktika och tar upp både odling och djurhållning.

Mer läsning

Annons