Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu dansar vi zumba

/

Danspasset zumba har spridit sig som en löpeld över världen de senaste åren. De latinamerikanska rytmerna och de enkla dansstegen har fått miljontals människor att vilja röra på sig regelbundet.

Annons

Samba, salsa, merengue och reggaeton. Det är bara några av de latinamerikanska dansstilar som ingår i zumba - en slags mix av ett aerobicspass och en dansklass.

Passet kom faktiskt till av misstag på mitten av 1990-talet när en colombiansk instruktör vid namn Alberto ”Beto” Perez hade glömt musiken till sitt aerobicspass. Han hittade en cd-skiva med blandade latinamerikanska musikstilar i sin ryggsäck och bestämde sig för att använda den i stället. Han dansade fritt till musiken och deltagarna jublade. Zumba, som han döpte passet till, lanserades några år senare på världsmarknaden och blev en megasuccé. Om man ska tro hans hemsida så tränar drygt tolv miljoner människor på över 110 000 platser i 125 länder zumba varje vecka – vilket skulle göra det till världens största träningsprogram.

Även i Sverige råder det zumbafeber. Det har erfarna instruktören Paula Mendes, ursprungligen från Brasilien, märkt.

– Jag håller workshops för zumbainstruktörer som vill vidareutbilda sig, och de är fullbokade långt fram i tiden. Även zumbaklasserna på gymmet där jag jobbar är fulla.

Framgångsreceptet, tror Paula Mendes, är kombinationen av de enkla stegen och de latinska rytmerna.

– Man blir glad av den här musiken, det enda man vill göra när man hör den är att dansa. Dessutom är stegen så lätta att det knappt går att göra fel. Det gör att många människor som aldrig har tränat tidigare kommer på klasserna. När de märker att de klarar av träningen, vågar de ofta gå på andra typer av pass också, säger hon.

Jorge Mix, en annan populär instruktör, tror att zumban har blivit så stor eftersom deltagarna ofta har så roligt att de knappt märker att de tränar.

– Inte förrän efteråt, när musiken stängs av, inser de att de dryper av svett och benen och bålen värker för att de har tagit i så mycket, säger han.

För varje ny låt som spelas under passen läggs de steg man just lärt sig åt sidan. I stället får lära sig nya steg som stämmer överens med den nya låten.

– Det gör att man slipper koncentrera sig på långa, svåra koreografier. Det är bara att hänge sig åt musiken och verkligen dansa fullt ut. Det ger bra konditionsträning.

När Jorge Mix, som flydde från Chile med sin familj på 1980-talet, själv tränade zumba för första gången väcktes chilenaren inom honom till liv.

– Under alla mina år i Norge och Sverige har jag kämpat för att anpassa mig och försökt förtrycka mitt ursprung. Men när jag började dansa zumba kunde jag plötsligt vara mig själv – glad och passionerad. De här rytmerna och stegen är en del av min barndom.

Minna Tunberger/TT Spektra

minna.tunberger@ttspektra.se

Mer läsning

Annons