Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu flyttar polarna ihop

/
  • De har varit kompisar i 30 år, följt varandras idrottskarriärer och stöttat vid träningar och tävlingar. Därför är det inte så konstigt att Anders Bergström och Sören Antman nu flyttar ihop. Anders är den drivande och tar det stora utrymmet medan Sören får tid till eftertanke i en liten skrubb. Foto: LASSE WIGERT

I snart 30 år har två av Gävles mest kända idrottsprofiler, Anders Bergström och Sören Antman, följts åt sida vid sida. Nu tar de steget fullt ut och flyttar ihop.
Måhända kommer det en del spännande projekt ut av den föreningen.

Annons
Sören Antman och Anders Bergström har känt varandra sedan barnsben. De gick i parallellklass på Brynässkolan från ettan till sexan. De umgicks inte direkt på fritiden men Sören började tidigt med boxning och Anders med tyngdlyftning. Båda satsade målmedvetet redan från unga år.
- Jag skulle bli bäst i världen men det blev jag inte, skrattar Sören.
Samma inställning hade Anders vilket Sören drog nytta av.
- Anders la upp min styrketräning. Han har alltid haft en bra kunskap om hur kroppen fungerar, säger Sören.
Deras vägar skildes på högstadiet då Sören flyttade till Bomhus och bytte skola men på gymnasiet hamnade de i samma klass. Deras idrottskarriärer började ta fart. Sören vann flera SM och deltog i OS i Söul.

1992 blev både Sören och Anders uttagna till OS i Barcelona och gjorde bra ifrån sig på tävlingarna. Strax därefter la Sören boxningshandskarna på hyllan för gott efter en relativt kort men intensiv karriär.
- Jag hade aldrig förlorat. Efter OS skulle jag naturligtvis ha vilat men jag var väl självsäker efter framgångarna.
Sören mötte en ryss i CH Knock Night. Sören hade tidigare vunnit över ryssen men nu fick han en rejäl smäll.
- Jag stod på benen men var borta i huvudet. Det blev stående räkning.
Anders satt i ringhörnan och vrålade att matchen skulle brytas.
Sören fick sig en tankeställare. Han hade att välja mellan proffserbjudande och ett liv i USA eller att lägga av och satsa på familj och jobb. Han valde det senare.

Sören och Anders hade gått fritidsledarlinjen tillsammans och arbetat med Stenebergsungdomar på glid. De körde igång föreningen På rätt väg men Anders hade egen firma och var i allra högsta grad fortfarande aktiv så Sören fortsatte ungdomsarbetet på egen hand. Projektet växte och blev några år senare ungdomsgården Block seventeen.
- Jag såg behovet men öppnade utan pengar. Det är resurskrävande ungdomar som behöver mycket personal.
I samma veva satsade även Anders på ungdomarna och startade projektet "Stolt och nykter" som pågick några år och var som mest aktivt i samband med skolavslutningar och cityfester.

Anders fortsatte lyfta tungt. Han satte nordiskt rekord i stöt på 220 kilo, åkte till OS i Atlanta och gjorde succé med sitt flammande hår. Men 2000 fick han nog. Anders var uttagen till OS i Sydney men plötsligt hoppade förbundet av finansieringen. Anders orkade inte med att både träna hårt och samtidigt leta sponsorer. Han slutade med tyngdlyftningen.
Några år tidigare hade Sören arrangerat SM i armbrytning och nu, 2001, tog han den ledige Anders till hjälp och arrangerade EM.
- Efter det blev Gävle Sveriges största armbrytarklubb, säger Anders stolt.
Förra året gjorde Anders Bergström comeback i tyngdlyftningen och lyfte 310 kilo. Dessutom började han tävla diskus och slägga. I slägga har han hunnit med två SM.
- Jag ska hjälpa Falun i elitserien i tyngdlyftning. Diskus blir det väl inte så mycket med men slägga kastar jag som motion. Jag känner mig som en hund. Slänger ut diskusen och sen hämtar jag den. Det blir några kilometer fram och tillbaka.
När Anders inte idrottar är han lärare på cirkusgymnasiet och driver sin firma Svensk idrottskonsult som bland annat hjälper idrottare med träningen.
Förra året hoppade Sören av Block seventeen och har ställt sig till arbetsmarknadens förfogande.
- Vi tvingades skära ner och jag kände att jag bara skulle få jobba med administration i stället för med ungdomar.
Sören blev mer eller mindre utbränd. Det var dags att bryta upp.
- Jag vill inte slänga mig in i något nytt just nu utan fortsätta jobba med ungdomar ideellt. De ger mig näring och energi. Ungdomarna behöver en fast tillvaro och regler.
Helt nyligen gjorde de båda idrottsprofilerna slag i saken och flyttade ihop. Nu handlar det inte om någon lägenhet eller partnerskap utan om att dela lokaler. Anders har nämligen utökat sin firma, Svensk idrottskonsult, till att bli ett friskvårdsgym med lokaler på Brynäs. Här ska han ta emot dem som behöver hjälp med bland annat idrottsskador, rehabilitering, fysanalyser och förebyggande träning. Två läkare, en massör och en kiropraktor är knutna till gymmet. Men där finns också en liten skrubb vikt för Sören.
- BK Falken har inte haft något kansli tidigare, pappa har haft det på fickan. Men nu fick vi plats här och jag arbetar med det och hjälper Anders ibland.
När de här två målmedvetna och initiativrika herrarna kommer tillsammans kan vad som helst hända. Kanske blir det nya armbrytartävlingar, kanske något nytt ungdomsprojekt. Ingen av dem har ens hunnit tänka tanken än men får de bara lite tid på sig så blir det säkerligen något spännande.
- Det blir väl några boxningsmatcher i alla fall, skrattar Anders.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons