Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu längtar Lassgård efter en vilopaus

/

Antagligen är han Sveriges populäraste skådespelare, hos regissörer i gemen och inte minst bland den kvinnliga biopubliken. I en DN-omröstning om "Stockholmshjältar" kom han på tredje plats.

Annons

Rolf Lassgård är på allas läppar och det har länge varit så. Gävleborna bör känna sig stolta över att han och familjen valt att bo kvar i stan i närmare 30 år, denne trogne "store tjocke far" och hängivne Brynäs-beundrare.

– Gävle är perfekt för min del och nu ska jag ta det litet lugnare därhemma i höst. Det är vila som gäller och mina fortsatta filmplaner ligger längre fram.

Något bestämt?

– Ja, det blir bland annat en fortsättning på tv-serien "Den fördömde" där jag spelar kriminalpsykologen Sebastian Bergman. En intressant profil som jag gärna är med och utvecklar.

Efter en hektisk period, inte minst dessa senaste veckorna, där det promotats för filmen "Jägarna 2" över hela landet, tänker han avsätta tid för att ladda om batterierna. Som av en händelse sammanfaller detta med premiären i hockeyns elitserie om mindre än två veckor. Rolf Lassgård var för övrigt en ganska hygglig ishockeyspelare i sin ungdom innan han satsade på amatörteater hemma i Östersund.

– Det är något jag ser fram emot, givetvis. Men först är det ytterligare en del jobb i Stockholm, inför filmpremiären i övriga Sverige (söder om Sundsvall) den 9 september. Närmast kommer jag från filmdagarna i Malmö och några dagars avkoppling ute på den skånska landsbygden.

Rolf Lassgård har ända sedan första premiärveckan i Överkalix fått vända ut och in på sin rollfigur Erik Bäckström, förhörsledaren på Riksmordkommissionen i Stockholm, och dennes relation till den norrländske lokalpolisen Torsten, styvpappa till Eriks brorson Peter.

Ja, hur var det egentligen att spela mot Peter Stormare?

– Otroligt trivsamt. Vi hade aldrig träffats tidigare men fann varandra direkt. Hela inspelningen fungerade utmärkt, mycket tack vare att vi umgicks så intensivt även mellan tagningarna. Eftersom det inte gick att använda Lennart Jähkel (som spelade Eriks bror och sprängde sig till döds i första filmen för 15 år sen) den här gången behövdes en stark motpol till Erik. Och Peter Stormare blev ju perfekt i sin roll.

– Vi jobbade även kvällstid på hotellet med manuset, till regissören Kjell Sundvalls belåtenhet. Han mår bara bra om skådisarna kommer med egna förslag, fortsätter Lassgård.

Recensionerna då, hur mycket har du noterat?

– Norrländska recensenter har satt fyror i snitt medan kvällstidningarna nöjt sig med treor, helt okej. Jättebra också att Överkalix fick se filmen först eftersom befolkningen däruppe var så välvillig och levda verkligen upp under inspelningstiden.

Vad tycker du om just kritiken om att filmen är alltför förutsägbar, publiken anar tämligen snart vem som är skurken i dramat?

– Jamen, detta är ingen vanlig tv-deckare där mördaren avslöjas först i slutscenerna. Det är en spännande thriller, men lika mycket ett familjedrama av en annan karaktär än i första "Jägarna". Att filmen har överlevt beror ju inte bara på spänningen utan också på dramat. Och det är likadant nu, att man blir tagen av dramat.

Norrländska polisen då, som filmen ironiserar litet grand om, vad tycker dom?

– Vet inte. Förra gången var det ju norrländska män och deras livsstil som stod i fokus, nu är det som sagt mera av ett relationsdrama där Erik i motsats till "Jägarna 1" inte alls ville återvända till sina rötter efter att han gömt undan det öppna sår i själen han åkte hem med 15 år tidigare. Det var ett lustfyllt fantasiarbete att tänka sig vad som har hänt med Erik under de här åren, säger han

Det började med Gunvald Larsson i "Beck", fortsatte med en lång rad "Wallander"-filmer och nu den andra om Erik Bäckström, är du trött på polisroller nu?

– Nja, vi får se vad som händer framöver. "Jägarna 2", med en stark karaktär, kom helt perfekt för min del efter den lättsamma rollen i musikalen "Hairspray" (där Lassgård uppträdde i kvinnokläder, red:s anm). I kommande fortsättning på "Den fördömde" är jag ju inte polis utan psykolog.

Du har ju gjort ett 40-tal roller, om du fick välja en av dessa filmer att se om, vem tar du i så fall?

– Oj, jag tittar inte så mycket på mina egna filmer, men "Efter bröllopet" är ju en klassiker och Colin Nutleys "Under solen" (1998) skulle jag gärna återknyta bekantskapen med. Gillar att jobba med Nutley och Helena Bergström och har inget emot att vi gör något igen framledes.

Men närmast är det alltså en pausvila som gäller?

– Ja, det ska bli skönt att gå ner i varv.

Mer läsning

Annons