Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska bandyidolen gå på hockey

/

Annons

Till hösten, eller åtminstone framåt vintern, kommer det nya elitserielaget Växjö Lakers till Gävle för att spela ishockey mot Brynäs.

Räkna med att den gamle bandyidolen Torvald Åkerlöf, 83, då kommer att stå först i biljettkön. Han är nämligen morfar till Växjös tunge forward Johan Markusson, 31.

– Med ålderns rätt brukar jag mest se idrott hemma på TV:n numera, säger Torvald. Men kommer Johan hit och spelar så löser hela släkten biljett, det kan jag garantera.

Johan Markusson är, som GD-sporten tidigare berättat, född i Hagaström och växte upp med morfar i trygg närhet. Hans pappa Sture Markusson spelade också bandy, bland annat tillsammans med svärfar Torvald i Hamrångefjärden, men ni vet ju hur det är med bandyn här i trakten. Den dog mer och mer ut när hockeyn tog över.

Följaktligen blev Johan Markusson inte bandyspelare som morfar kanske drömde om en gång utan satsade på hockey. Han stod på gränsen till Brynäs A-lag och satt till och med på bänken i någon match.

Men så träffade han en flicka från Småland och hamnade i Oskarshamn. Eller om det möjligen var så att han hamnade i Oskarshamn, det gör ju hockeyspelare ibland, och träffade en flicka. Hur som helst så värvades han till Växjö Lakers, och där är han numera lagkapten.

Morfar Torvald är förstås stolt, för att inte säga mallig. Men fortfarande är det han som är mest idrottsmeriterad i familjen: Spelade elitbandy i Forsbacka, Huge och SAIK innan han varvade ner en aning i Gävle BK och Hamrångefjärden. Han spelade sin första landskamp 1951 och var bofast i landslaget mellan 1953 och 1963. Dessutom var han tränare i 15 år.

Mer läsning

Annons