Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska jag berätta om Tomten

/

Annons

Nu när julgransplundringarna är överstökade ska jag berätta om Tomten. Vad kan Tomten ha med det hårda sjömanslivet och göra?

Jo, Tomten firas tack vare oss sjömän. Det var biskop Nicolaus, patriark i Konstantinopel som en gång fick en storm att bedarra inför rädda sjömän ute på Medelhavet. Sjömännen spred ryktet om Nicolaus och hans styrka med att kunna lugna havet och få vädergudarna på sin sida. Han blev sjömännens skyddshelgon. Så föddes S:t Nicolaus, vår Tomte!

Påven i Rom blev till och med avundsjuk på Nicolaus som fick in mycket pengar. Sjömännen offrade nämligen en slant till S:t Nicolaus när de räddats ur en hård storm. Andra betalade i förskott för att slippa hårt väder. Det här berättade Jan Öjwind Swahn i sitt utmärkta Vinter- program i radio under julledigheten. Gå in på webben (sr.se/vinter) och hör själva om ni inte tror mig. ”Vinter” är vinterns ”Sommarprogram”. I P 1 naturligtvis.

Annars har det varit mycket snack om fisar i radio på senaste tiden. Vi människor fiser 13,5 gånger per dag enligt vetenskapen som räknat.

Det beror på vad vi stoppar i oss förstås men 25 fisar är mycket och kring 8 är för lite på en dag. Så börja räkna. Men det är bra för hjärtat att lätta på trycket. Gaserna som luktar illa är svavelväten, sen är det lite metan som inte är bra för naturen och vätgas som kan antändas. Men det mesta är nyttig kvävgas, 78 procent av luften vi andas är kvävgas.

Vi seglade en gång i Engelska kanalen. Kockan sa att vi skulle låta bli chili con carnen i kylen. Hon skulle kasta den i havet så fort det ljusnade eftersom den hade några dagar på nacken. Kaptenen och jag hade nattvakten, magarna kurrade, vi åt kall chili con carne på knäckebröd. Kanongott.

Det regnade och trafiken var lika tät som dimman utanför Dover. Vi var klädda i stövlar och regnställsbyxor med hängslen. Efter en timme brakade det loss. Vi hade prutt-tävling. Längst och mest högljudande. Det var mest svavelväten. Vem som vann kommer jag inte ihåg men vi hade otroligt kul. Gaserna kunde inte komma ut i benen utan steg uppåt. Ungefär som när Prosit nyser i Snövitfilmen på julafton. Jag tror dimman lättade.

Tycker ni fis är ett jobbigt ord kan ni använda flatulens, ett finare ord för samma sak.

SLU, Statens Lantbruks Universitet, har fått 3,8 miljoner för att mäta kossornas flatulens. En ko släpper ut lika mycket metangas som en stadsjeep. Svenska jordbruket står för 40 procent av de samlade utsläppen av växthusgaser. Men jag måste försöka få göra ett reportage om hur mätningarna av fisarna kommer att gå till. Vilken bild det kan bli när forskarna ska fånga in gasen.

Panta rei

Mer läsning

Annons