Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slutar Eje efter 46 år på Sandvik

Annons
FRÅN HAMMARE TILL SKÄR:

En halv sekunds betänketid behövde Eje Högberginnan han i somras tackade ja till Sandvik Steels erbjudande omavtalspension.

- Det känns fantastiskt att få några extraår som pensionär utan att vara det, säger EjeHögberg.

När vi träffas har han bara ett par dagar kvar påjobbet och arbetskamraterna på våning åtta iStensmohuset har bokat tid för avtackning i övermorgon.Men semester och en rehabresa väntar innan han formellt blirpensionär vid årsskiftet.

Började vid 14

Han tycker att det känns som en bonus förlång och trogen tjänst att kunna gå i pensionnär han är 61. Han började på företagetvåren 1954 som fjortonåring. Efter 32 år påanalyslaboratoriet sökte och fick han nytt jobb påplaneringskontoret som förbereder och utvärderar ståltillverkningen.

- Jag tänkte att "ska jag vara här hela mitt liv".Det har varit en kick att få byta jobb, man har käntatt man utvecklats, säger Eje Högberg.

Efter två år var han tillbaka på analyslabbetigen och där arbetade han i tio år innan han förhalvannat år sedan fick ansvar för ståldatabasen,ett slags receptsamling för Sandvik Steels drygt 800 olikastålsorter. Han tycker att det känns som en bra avrundningav yrkeslivet eftersom han får användning förden kunskap och erfarenhet som han samlat på sig.

Inte utknuffad

När han nu slutar kommer arbetet att delas upppå flera. Genom att tacka ja till avtalspension ärhan en av de 250-300 anställda som Sandvik minskar personalstyrkanmed, men han känner sig inte utknuffad.

- Jag ser det som en naturlig del i företagets anpassningtill verkligheten. När man organiserar om ska man se långsiktigtoch då ska inte jag vara med som slutar om tre och ett halvtår. Jag tror många resonerar så.

Ser tillbaka

Att avsluta arbetslivet och det sammanhang man ingåri där innebär en stor förändring. Eje Högbergberättar att han börjat tänka tillbaka påsin tid på Sandvik när den nu närmar sig slutet.

Han känner sig vemodig, samtidigt som han är gladatt ha bidragit till och fått vara en del av nästanfemtio år av företagets historia.

- Det har varit en otrolig utveckling, teknisk och socialt.

För sina arbetskamrater berättar han nu hågkomster,som hur han som femtioåring fortfarande inte förmåddesäga du till den då åttioåriga ingenjörBäckström, hans första chef under arton år.

- 1954 var det tabu att kalla chefen för du. Det kännssom han är min andra pappa och när jag träffadehonom för tio år sedan kunde jag fortfarande inte sägadu. Men jag kan säga du till andra människor frånden tiden.

Det är inte första gången under hans tid påföretaget som man minskar antalet anställda med hjälpav pensioneringar.

- Vart tionde år har det varit, så jag har upplevtfyra generationers pensioneringar, säger Eje Högberg.

Har köpt skidor

Nu har turen kommit till honom. Han ser fram emotatt få disponera sin tid själv. Barn och barnbarn,huset och sommarstugan, kanske fler resor. Han är idrottsintresseradoch engagemang i föreningslivet ska ersätta den gemenskapmed arbetskamraterna som han förlorar. Mer tid att vara ute,för promenader, turer på rullskridskor, cykel och långfärdsskridskoska det också bli.

- Skidorna är redan inhandlade.

Mer läsning

Annons