Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar fler berg på Cecilia Badjie

Annons
GÄVLE

Trots extremt dåligt väder gav Kilimanjaro blodadtand. Cecilia Badjie är tillbaka i Gävle efter sin första- men absolut inte sista - bergsbestigningsexpedition.

- Om jag älskade berg tidigare så är kärlekentusen gånger starkare nu. Jag är helt såld, sägeräventyrerskan som i torsdags kom hem från Afrika.

Hela resan tog drygt två veckor. Under den tiden hanngruppen på 34 personer ta sig an två berg, Mount Meruoch Mount Kilimanjaro, båda i norra delen av Tanzania. Detsistnämnda är Afrikas högsta berg och utgjordeden största utmaningen. Det mesta gick enligt planerna; turenfrån marknivån upp på toppen och tillbaks igenavverkades på sex dagar.

Rutinerade ledare

Höjden är ofta den största fiendenför bergsbestigare, så även i det här fallet.Men med så rutinerade ledare som Renata Chlumska och GöranKropp var gruppen i trygga händer, alla klarade sig utanallvarlig höjdsjuka.

- Det gäller att vara uppmärksam på symptomen.Huvudvärk får de flesta, men om den blir migränliknandeoch man blir yr, illamående och får tunnelseende,då är det verkligen dags att vända om och ta signer på lägre höjd så snabbt som möjligt,säger Cecilia Badjie.

För säkerhets skull hade de med sig syrgas och tryckutjämnare,men den utrustningen behövde de aldrig använda. Attluften blev allt tunnare märkes dock tydligt och tio av bergsbestigarnaorkade inte hela vägen.

- Över 5 000 meter blir det tufft. Inte svårt attandas, men man förlorar mycket kapacitet, man blir inte allslika stark och varje steg är en enorm ansträngning,säger Cecilia Badjie.

Regn och snö

Förutsättningarna att nå toppen vardåliga. Ovanligt mycket regn och snö gjorde utrustningoch kläder blöta och därmed fick deltagarna svårareatt hålla värmen. Men trots ovädret gick hennesgrupp så snabbt att den nådde toppen betydligt tidigareän planerat.

- Solen hade inte hunnit gå upp och det var förmulet för att man skulle kunna njuta av någon utsikt.Men när jag stod där och såg ryggen på fåglarnaoch molnen som svävade därunder så kändejag en otrolig tillfredsställelse.

- Starkaste intrycket gjorde nog ändå människornai gruppen. Det var ett härligt gäng och otroligt braledare. Göran Kropp är helt outtröttlig. Näralla var utpumpade drog han ett skämt för att hållahumöret i gruppen uppe, säger Cecilia Badjie.

Nu väntar fler berg. I mars åker hon till Norge,sedan Nya Guinea och inom fem år förhoppningsvis ocksåSydamerikas högsta berg i Argentina. Men först måstehon spara pengar. Den nyss avslutade expeditionen kostade 30 000kronor.

- Jag tycker om utmaningar. Just i stunden njuter man inteså mycket, men när man nått målet ärdet värt varenda svettdroppe.

Mer läsning

Annons