Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny behandling ger Maria hopp

/
  • Maria Nordlöf har äntligen blivit av med sina svåra hudutslag. En ny medicin gjorde susen. Nu hoppas hon att medlet ska ta bort värken och stelheten i kroppen också.Maria Nordlöf har äntligen blivit av med sina svåra hudutslag. En ny medicin gjorde susen. Nu hoppas hon att medlet ska ta bort värken och stelheten i kroppen också.

Utslagen på huden försvann nästan direkt. Nu börjar även värken i kroppen avta.

Ny medicinsk behandling har gett psoriasissjuka Maria Nordlöf hopp om en bättre framtid.

Annons

Maria Nordlöf, 40 år, ger ett piggt och friskt intryck när vi träffar henne hemma i villan i Sörby i Gävle.

Det är svårt att tro att hon går på behandling med en typ av mycket avancerade läkemedel.

– Nu när jag blivit av med utslagen syns inte sjukdomen alls. Det är ju jättebra. Men jag har fortfarande väldigt tungt många dagar med värk och stelhet i kroppen, säger hon.

Medicinen kallas TNF-hämmare. Det är en typ av biologiska läkemedel som har visat sig väldigt effektiv mot reumatism och psoriasis. Medicinen är dyr och ger landstinget mångmiljonkostnader varje år. Läkarna är därför restriktiva med att skriva ut den. Maria är glad att ha fått möjligheten.

– Ingen annan behandling har riktigt hjälpt mig så nu ställer jag allt mitt hopp till de här läkemedlen, säger hon.

Maria Nordlöf lider sedan många år av sjukdomen psoriasisartrit. Det är en inflammatorisk sjukdom som angriper både hud, leder och mjukdelar.

Det började med att hon som elvaåring fick utslag på kroppen. Utslagen spred sig och till slut var nästan hela huden täckt.

– Det var jättetufft i tonåren. Det var sällan som jag hade någon del av huden som var frisk, minns Maria.

Hon var väldigt sportintresserad men hoppade av från både fotboll och gymnastik.

– Jag ville inte visa mig i shorts.

I 17–18-årsåldern började sjukdomen göra sig påmind även i andra delar av kroppen. Maria fick ont i finger- och tåleder, muskelfästen och senor. Sedan dess har hon mer eller mindre konstant haft stora besvär.

– Jag har levt med daglig värk i kroppen. De perioder när jag haft skov har jag varit så dålig att jag inte orkat någonting, berättar hon.

För två år sedan fick Maria börja med den nya medicinen. Hon har hunnit testa flera varianter med varierande resultat. Det medel hon provar just nu verkar lovande. Efter en kort tids användning har hon blivit av med alla hudutslag.

Hon har också märkt en lindring när det gäller värken och stelheten i kroppen. Det är trots allt de symtomen som är värst med sjukdomen, menar hon

– Jag vet att det kan ta tid innan medicinen ger full effekt. Så förhoppningsvis blir jag bättre och bättre, säger hon.

Behandlingen ges via dropp på Gävle sjukhus och tar tre timmar per gång.

Efter en intensiv inköringsperiod med täta behandlingstillfällen blir det hädanefter en behandling var åttonde vecka för Marias del.

– Det funkar bra, man blir väldigt väl omhändertagen av personalen på sjukhuset, säger Maria.

Maria har varit sjukskriven de senaste nio åren. Hon hoppas att behandlingen ska göra henne så frisk att hon kan börja jobba igen.

– Mitt mål är absolut att komma tillbaka till arbetsmarknaden, säger hon.

Jag har levt med daglig värk i kroppen. De perioder när jag haft skov har jag varit så dålig att jag inte orkat någonting.

Maria Nordlöf

psoriasissjuk

Mer läsning

Annons