Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ersättare för Waran

/
  • Hjärtspecialisten Lars Svennberg räknar med att inom kort kunna introducera en ny behandling för patienter med förmaksflimmer.
  • Warantabletterna är på väg att delvis ersättas av nya mer lätthanterliga läkemedel.

Landstinget i Gävleborg ligger i startgroparna för att börja med en ny typ av behandling för patienter med förmaksflimmer. Medicinen minskar risken för blodproppar och är betydligt enklare att använda än Waran.

Annons

På senare tid har flera nya blodförtunnande läkemedel utvecklats. Medlen är tänkta att användas av patienter med hjärtsjukdomen förmaksflimmer. Dessa patienter – totalt cirka 150 000 i Sverige – löper ökad risk att drabbas av blodpropp och i förlängningen stroke. Medicinerna förebygger proppbildning.

Tanken är att de nya läkemedlen till viss del ska ersätta Waran, en beprövad medicin som många använder men som har flera nackdelar. Waranpatienterna måste bland annat gå på kontroller och blodprovstagningar minst en gång i månaden. Med de nya medicinerna slipper patienterna detta besvär. Doseringen behöver inte justeras utan är densamma hela tiden.

Av de nya läkemedlen är det Pradaxa som ligger närmast att tas i bruk i svensk sjukvård.

– Vi räknar med att börja använda medlet senare i höst. Men hur stor omfattningen blir vet vi ännu inte, säger Lars Svennberg, hjärtspecialist vid Gävle sjukhus.

Pradaxa används redan i USA och är också godkänt i Sverige. Innan det kan tas i bruk här måste pris fastställas och rekommendation utfärdas om exakt vilken typ av patienter som medlet ska ges till. Beslut om det fattas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

– Det kommer att bli klart inom några veckor, tror Lars Svennberg.

Totalkostnaden för Waranbehandling ligger på 5 000- 10 000 kronor per år och patient. Pradaxa väntas komma att kosta mer men hur mycket dyrare det blir är oklart.

Alla patienter kommer inte att kunna byta till det nya medlet, betonar Lars Svennberg. De som till exempel har mekaniska hjärtklaffar eller proppar i ben och lungor får fortsätta med Waran.

Nyligen presenterades resultatet av en stor studie av ett annat nytt blodförtunnande medel, Apixaban. Det är inte bara enklare att hantera än Waran utan ger också ett bättre skydd mot blodproppsbildning. Det medlet är dock ännu inte godkänt i Sverige. Det dröjer troligen till nästa år innan det sker, bedömer Lars Svenberg.

Mer läsning

Annons