Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fördelning ger landstinget 200 miljoner

/
  • Landstingsdirektören Svante Lönnbark kan glädja sig åt närmare 200 miljoner kronor mer åt landstinget om omfördelningen av skatte­pengar mellan landets kommuner och landsting förändras enligt förslag.

Landstinget i Gävleborg hör till de stora vinnarna om förslaget till nytt system för kommunal utjämning införs.

Nästan 200 miljoner kronor mer per år kan gå till Gävleborg.

Annons

Efter nästan tre års utredande har de politiska partierna enats om hur omfördelningen av skattepengar mellan landets kommuner och landsting ska förändras.

Avsikten med utjämningssystemet är att landets alla kommuner och landsting ska kunna erbjuda service av likvärdig kvalitet och kvantitet. Det består av både inkomst- och kostnadsutjämning och förändringarna gäller framför allt kostnadsutjämningen.

Sammanlagt är det drygt 86 miljarder, varav 85 miljarder i statliga pengar, som fördelas i ett komplicerat system, för att utjämna skillnaderna.

Landstinget i Gävleborg hör till dem som tjänar på att systemet görs om.

Jämfört med i dag kan man få totalt närmare 200 miljoner kronor (cirka 700–750 kronor per invånare) mer att röra sig med, enligt landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Han är givetvis nöjd med förslaget. Landstingets ekonomiska förutsättningar förändras i en kraftigt positiv riktning.

– Jag ser det här som en rättvisare fördelningsmodell än dagens. Vi och andra landsting med stor sjukvårdstyngd kompenseras för det, säger han.

Svante Lönnbark menar att Gävleborg, med en jämförelsevis gammal och sjuk befolkning, tidigare fått kompensation för det i systemet. Men detta har under senare tid urholkats alltmer.

Det nya systemet är tänkt att tas i bruk 2013. Men för att undvika att enskilda kommuner och landsting som förlorar på det nya systemet drabbas alltför hårt kan det komma att ta upp till sex år innan det är helt genomfört.

Som mest förlorar en kommun drygt 1 700 kronor per invånare och som mest kan en kommun vinna 2 500 kronor. För landstingen är motsvarande siffror en förlust på 1 000 och en vinst på 1 100 kronor.

Ingen ska kunna förlora mer än 250 kronor per invånare och år och därför kan det ta upp till sex år innan förändringen slår helt igenom.

Mer läsning

Annons