Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny koalition får tuff utmaning

För första gången ska landstinget i Gävleborg ledas gemensamt av socialistiska och borgerliga politiker. Den nybildade S-C-MP-koalitionen står inför en tuff ekonomisk utmaning – men skjuter de svåra sparbesluten på framtiden.

Annons

Efter två och en halv månad av politiskt vakuum är landstinget i Gävleborg nu till slut på väg att få en ny majoritet.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern har kommit överens om att tillsammans leda landstinget fram till nästa val 2010.
Den nya majoriteten blir röstmässigt klart starkare än den gamla röd-gröna koalitionen. Partierna får tillsammans 41 av fullmäktiges 75 mandat.
Det är första gången som landstinget får en blocköverskridande majoritet. Hittills har Socialdemokraterna styrt i alla år, mestadels ensamma men på senare år tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Centern blir första borgerliga parti att nå makten i landstinget. En historisk händelse, konstaterar Björn Brink, oppositionsråd som nu avancerar till landstingsråd.
– Vi ska försöka smälta ihop våra två sidor till en ny politik, säger han.
Att spräcka den borgerliga alliansen och liera sig med sin främsta politiska fiende Socialdemokraterna har inte varit ett lätt beslut.
Partiet är djupt splittrat i frågan. Men Björn Brink ser det som ett nödvändigt steg i ett läge när det saknas en politisk ledning i landstinget.
– Vi är ett ansvarstagande parti. Vi hade helst velat ha med fler partier men den här konstellationen har visat sig vara den enda möjliga, säger han.
Det första de tre partierna ska göra är att revidera den budget som de borgerliga partierna lyckades driva igenom i december. Försämrad ekonomi gör att vissa satsningar, bland annat på psykiatri, måste strykas. Socialdemokraterna har också fått bort oönskade ”borgerliga” inslag i budgeten.
Det blir till exempel ingen upphandling av Sandvikens sjukhus och inget mål om att minst 30 procent av primärvården ska drivas i alternativ form. Däremot har S fått acceptera att Bollnäs sjukhus ska upphandlas, helt eller delvis.
– Ett villkor från vår sida. Utan den skrivningen hade vi inte gått med i det här samarbetet, klargör Björn Brink.
Det program som de tre partierna kommit överens om är annars tämligen okontroversiellt. Temat är ”God vård nära dig” och bygger på den gamla devisen om att människor ska ha nära till den vård de behöver ofta – hälsocentraler, BVC, äldrevård med mer – men vara beredda på längre avstånd till specialistvård.
Ann Margret Knapp, S, som sitter kvar som finanslandstingsråd, säger att ekonomin blir den stora utmaningen för den nya koalitionen.
Skatteintäkterna viker och det kommer snart att skapa stora hål i landstingskassan.
Partierna är överens om att den kostsamma akut- och specialistsjukvården måste koncentreras till färre ställen i länet. Men hur det ska gå till är oklart.
Frågan är känslig och kommer inte upp på den politiska dagordningen förrän i höst.
Oavsett vilka sparbeslut som fattas finns ingen chans för landstinget att på egen hand klara ekonomin, enligt Ann Margret Knapp.
– Nej, det kommer att fattas flera hundra miljoner kronor de kommande åren och vi kan omöjligt ta bort verksamhet som motsvarar sådana belopp. Det krävs att vi får ökade statsbidrag, annars får vi acceptera att det blir underskott, säger hon.

Mer läsning

Annons