Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny medicin kan förlänga liv

/
  • – Den nya behandlingen kan ge svårt cancersjuka flera år till att leva, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef vid onkologkliniken i landstinget i Gävleborg.

En ny behandling mot malignt melanom införs nu i sjukvården i Gävleborg. Medicinen kan förlänga livet på patienter med spridd cancer. Men den är dyr och kan bli en kännbar utgift för landstinget.

Annons

Det handlar om det omdiskuterade läkemedlet Yervoy. Det ges till patienter med elakartad hudcancer, malignt melanom, där sjukdomen spritt sig i kroppen och där operation inte längre är möjlig.

Med medicinens hjälp kan patienten hålla sjukdomen i schack under en tid och förlänga sitt liv med några månader, i bästa fall flera år.

Landstingen har tvekat att införa behandlingen eftersom den ansetts dyr i förhållande till dess effekt. Endast ett fåtal av de patienter som får behandlingen har riktigt stor nytta av den.

Det pris läkemedelsföretaget begärde från början låg på 800 000 kronor per behandling. Efter förhandlingar har företaget nu rabatterat priset till en nivå som landstingen accepterat. I juni i år gick SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, ut med en rekommendation om att behandlingen bör införas i landets sjukvård.

I Gävleborg står onkologkliniken redo.

– Det är svårt att säga hur många som kommer att få behandlingen i vårt län, kanske kan det handla om sex-sju patienter per år, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef.

Läkemedlet ges via dropp på sjukhus. Patienten får genomgå en behandlingsserie på fyra infusioner. Behandlingen är krävande och för att komma i fråga krävs att patienten, förutom cancersjukdomen, är vid ganska god vigör, framhåller Johan Ahlgren.

– Medlet påverkar immunförsvaret och patienten kan få svåra inflammationer och andra besvärliga biverkningar, säger han.

Det är oklart om behandlingen kan ge varaktig bot. Inga studier har hittills kunnat påvisa en sådan effekt. Även om medicinen endast skjuter upp det oundvikliga kan den ändå vara av stort värde för patienten som får ytterligare en tid i livet med familj och vänner, menar Johan Ahlgren.

Samtidigt är det viktigt att kostnadsfrågan har analyserats ordentligt, anser han.

– Det här är en väldigt dyr behandling som ligger nära gränsen för vad samhället har råd med.

Stefan Back, ordförande i landstingets läkemedelskommitté, sitter med i den grupp på SKL som granskat kostnaden för det nya cancerläkemedlet.

– Man kan tycka att det är oetiskt att bromsa införandet av ett läkemedel som kan hjälpa cancersjuka. Men jag tycker ändå inte att processen dragit ut särskilt långt på tiden. Och resultatet blev att vi fick ner kostnaden ganska avsevärt, säger han.

Mer läsning

Annons