Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skatteregler drabbar 500 000

Annons

Omkring en halv miljon personer får nästa år betala ränta på uppskov de har på vinster från försäljningen av sina hus.
Ett uppskov på en miljon innebär 5 000 kronor i ränta.
De nya reglerna för beskattningen vid fastighetsförsäljningar slår till nästa år.
Från och med i år är skatten på reavinsten höjd och ränta ska betalas på uppskjuten reavinstskatt.
Lagstiftningen gäller retroaktivt, så även på tidigare uppskovsbelopp får man från och med deklaration för inkomståret 2008 betala ränta.
– 523 000 hade i 2007 års taxering uppskov på totalt 187 miljarder kronor. Förut fanns inget tak för hur mycket man kunde ha i uppskov så många kan ha 2–3 miljoner liggande, säger Lars Tegman, rättslig expert på Skatteverket.
Lagen får effekt
Den nya lagstiftningen sätter ett tak för uppskov med reavinstskatten på 1,6 miljoner kronor. Det innebär en årlig kostnad på 8 000 kronor, eller en månadskostnad på 666 kronor.
Vid en avstämning i augusti i år noterade Skatteverket att de nya reglerna fått effekt. 31 000 personer tog då chansen att göra sig av med gamla uppskov till den lägre beskattningen på 20 procent. 10,7 miljarder av uppskoven försvann.
Året innan var det bara 6 000 personer som skattade av sina uppskov på totalt 1,6 miljarder.
– De senaste två årens diskussioner om att höja reavinstskatten ända upp till 25–30 procent gjorde att många tog upp uppskoven redan tidigare i sina deklarationer. I år visste man att det skulle blir högre skatt och ränta på uppskoven, konstaterar Tegman.
Kritik mot regeln
De nya reglerna har kritiserats för att de ger hussäljaren mindre utrymme om försäljningen görs för att satsa i ett nytt boende. Särskilt besvärligt kan det bli för den som bott länge i sitt hus och vars värde stigit rejält. Effekten kan bli att man drar sig för att byta bostad.
Reglerna ändrades i samband med att fastighetsskatten byttes ut mot en kommunal avgift.

Mer läsning

Annons